Rolul noului program inițiat de forul european este de a încuraja, prin diferite proiecte, diversitatea și incluziunea în rândul asociațiilor membre și al cluburilor afiliate.
 
Printre cei care le-au împărtășit din experiența lor participanților la programul UEFA s-au regăsit Clarence Seedorf, ambasador UEFA, Joyce Cook, director CAFE (Centrul Pentru Acces la Fotbal în Europa) și Piara Powar, director executiv FARE (Football Against Racism in Europe), precum și Christian Karambeu, ambasadorul programului, și Gianni Infantino, secretarul general UEFA.
 
Programul a fost împărțit în mai multe ateliere de lucru, pe concepte de management, dezvoltare și strategie, toate având însă același scop: prezentarea unui proiect care să asigure o bună reprezentare în structurile fotbalistice a femeilor, minorităților etnice, a persoanelor cu handicap sau a celor cu alte orientări sexuale. 
 
”Seedorf ne-a vorbit despre diferența dintre incluziune și diversitate. Când spui diversitate faci referire la diferențe, la categorii, deci pui etichete. În schimb, când spui incluziune vorbești despre acceptare, fără să mai conteze diferențele. Săptămâna de lucru în cadrul programului m-a ajutat să rafinez ideea de bază a proiectului nostru transformându-l într-unul mult mai aplicat”, spune Christine Cioboată, reprezentantul FRF și unul dintre ”căpitanii schimbării” la ediția inaugurală a programului UEFA.
 
Participanților le-au fost prezentate rezultatele mai multor studii care reflectă situația actuală din fotbalul european. Spre exemplu, 95,8% dintre președinții, vicepreședinții sau membrii Comitetului Executiv de la nivelul cluburilor de elită, ligilor profesioniste, federațiilor naționale și UEFA sunt bărbați albi. 
 

 

Bărbați
 albi

Femei
albe

Bărbați din
minorități

Femei din
minorități

 Cluburi profesioniste de elită

95,7 %

3,2 %

1,1 %

0%

 Ligi profesioniste

98,4 %

1,1 %

0,5 %

0%

 Federații naționale

97,5 %

2,3 %

0%

0,2 %

 UEFA

92,7 %

6,9 %

0,4 %

0%

 TOTAL

95,8 %

3,6 %

0,5 %

0,1 %

 
De asemenea, un studiu realizat în multinaționale a relevat faptul că diversitatea mai mare la nivelul conducerii are efecte benefice. ”Cel mai probabil nivelul mediu de venituri crește cu 15 la sută dacă femeile sunt incluse în structurile de decizie și cu 20 la sută și prin includerea minorităților”, completează Christine Cioboată.
 
Durata de implementare a proiectului este februarie-mai, iar la finalul lunii mai reprezentanții federațiilor vor prezenta raportul cu rezultatele obținute.
 
Proiectul FRF, denumit ”Women Act”, are ca obiectiv mărirea gradului de conștientizare la nivelul organizației și încurajarea femeilor să se implice și să acționeze în fotbalul românesc, la toate nivelurile și în toate categoriile (practicanți, antrenori, arbitri, suport pentru administrațiile sportive). Practic, până la finalul lunii mai, 20 de femei vor fi implicate în activitățile federației, punând bazele unei comunități în ”sportul rege”.