În lunile iulie și august, FRF este partenerul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerului Sportului în organizarea a șase tabere dedicate tinerilor români care locuiesc în afara țării.

Taberele au loc în județele Neamț, Bistrița-Năsăud, Tulcea, Botoșani, Hunedoara și Gorj. Prin intermediul Taberelor ARC, participanții vor lua parte la o serie de activități prin care să redescopere România, să-și exerseze abilitățile de comunicare în limba română și să-și îmbogățească cunoștințele de cultură și civilizație românească.

Tinerii petrec astfel câte o săptămână, în diferite județe ale țării, unde au ocazia să viziteze monumente, muzee, să participe la excursii și la ateliere de limba română, de desen, istorie sau georgrafia României, pentru a se familiariza cu specificul și istoria țării.

În primele săptămâni, peste 120 de tineri (etnici români sau cu cetățenie română) proveniți din Ucraina, Republica Moldova și Canada au participat în tabăra care a avut loc la Agafton, în Botoșani. Aici, au avut ocazia să joace fotbal alături de patru juniori din academia clubului FC Botoșani, dar și de antrenorul de la categoriile U15 și U16 ale formației, Mirel Dulgheru.

Alți aproximativ 150 de tineri au luat parte la activitățile din Centrul de Agrement de la Oglinzi, județul Neamț, unde pe lângă participanți din Ucraina și Republica Moldova, au fost prezenți și copii din Austria. Ei au avut ocazia să participe la un mini-turneu de fotbal și au fost premiați de FRF.

Activitățile din cadrul proiectului s-au desfășurat și la Căprioara, județul Hunedoara, cu participarea a aproximativ 30 de tineri. Acțiunea a fost organizată cu sprijinul Asociației Județene de Fotbal Hunedoara.

Cei 50 de copii români de toate vârstele din Moldova și Ucraina aflați în tabără la Centrul de agrement Sângeorz-Băi au avut parte de o surpriză în dimineața zilei de joi, 10 august. Alături de ei a fost prezent fostul internațional cu 34 de selecții și 14 goluri pentru România, câștigător al Cupei Campionilor Europeni, Gabi Balint, născut chiar în Sângeorz-Băi.

Acesta le-a împărtășit tinerilor din experiența sa și i-a încurajat la un meci de fotbal disputat în locul în care și fostul fotbalist a jucat atunci când era copil. „Chiar în acest loc am jucat și eu fotbal când eram mic, aici am făcut școala generală. Îmi amintesc că de Crăciun, de ziua mea, mereu îmi doream să primesc o minge. Și când primeam, prima noapte dormeam cu ea în pat. Sportul e foarte important pentru sănătatea voastră, așa că vă încurajez să faceți sport, să fiți activi”.

La final, toți participanții au primit în dar un suvenir din partea Federației Române de Fotbal.

În perioada 21-27 august, aproximativ 200 de copii români proveniți din Republica Moldova, Ucraina, Italia, Spania, Israel și Statele Unite participă la activitățile din cadrul taberei de la Sulina, județul Tulcea.

În dimineața zilei de marți, 22 august, copiii au primit vizita selecționerului României U20, Costin Curelea, care i-a provocat pe aceștia la mai multe jocuri cu mingea de fotbal. 30 dintre copiii prezenți în tabără au participat la acțiunea de fotbal și s-au înscris și într-un concurs cu premii oferite de FRF.

În deschidere, Florin Șari, manager responsabilitate socială FRF, le-a vorbit tinerilor despre beneficiile fotbalului.