Federația Română de Fotbal a finalizat o lucrare dedicată formării în fotbal la nivel juvenil care intră de astăzi în dezbatere publică pe frf.ro.

“Viziune cu privire la formarea copiilor și juniorilor” reprezintă un document-cadru care are rolul de a fixa liniile directoare, de a prezenta direcția în care Federația Română de Fotbal consideră că trebuie să avanseze fotbalul nostru de copii și juniori.

Documentul cadru face parte dintr-un proiect amplu, care are în vedere restructurarea activității departamentului de formare a antrenorilor (actualmente Școala Federală de Antrenori), instruirea și reinstruirea antrenorilor care activează la cluburile de copii și juniori din țară, precum și uniformizarea modului de pregătire și de joc de la Centrele de Excelență ale FRF și de la Loturile Naționale de Juniori.

Această viziune prezintă aspectele de bază, esențiale, ale unei formări corecte și moderne a copiilor și juniorilor, iar detaliile legate de procesul de pregătire aferent fiecărei vârste vor reprezenta pasul următor: pentru fiecare etapă de formare va fi elaborat un document detaliat, care va sta la baza instruirii și reinstruirii antrenorilor de copii și juniori.

Așteptăm comentariile și sugestiile dumneavoastră pe adresa vlad.ungureanu@frf.ro. Acestea vor fi analizate, urmând ca lucrarea să fie publicată ulterior.

“Viziune cu privire la formarea copiilor și juniorilor” reprezintă o lucrare elaborată, de sinteză, în urma unei analize profunde. Au fost studiate filosofiile naționale privind dezvoltarea fotbalului juvenil din țări precum Belgia (The Belgian Way), Anglia (England DNA, The Future Game), Australia (Football Coaching Curriculum), Germania și SUA. Au fost consultate, de asemenea, strategiile pe această temă ale federațiilor din Serbia, Spania, Danemarca, Austria și Canada, precum și ale cluburilor Ajax Amsterdam, Dinamo Zagreb, FC Barcelona, Chelsea Londra.

Alte surse bibliografice, precum și prezentări din cadrul cărora au fost preluate sau adaptate exemplele grafice le reprezintă:

• Mark Nesti & Chris Sulley, Youth Development in Football – Lessons from the world’s best academies, editura Routledge, 2014
• Ismael Diaz, Dirigir equipos. El arte del estratega, Editura Futbol de Libro, 2014
• Adrian Cervera, Modelo organizacional-estrategico de entrenamiento en futbol, editura MC Sports, 2013
• Manualul FIFA („FIFA Coaching”)
• Albert Roca, El proceso de entrenamiento en el futbol, în volumul „Ponencias Diversas”, editura MC Sports, 2008
• Xavier Tamarit, Que es la ‘Periodizacion Tactica’, editura MC Sports, 2007
• Bert van Lingen, Coaching Soccer – The official coaching book of the Dutch Soccer Association, editura Reedswain, 1997
• Horst Wein, Developing Youth Football Players, editura Human Kinetics, 2007
• Antonio Arda & Claudio Casal, Metodologia de la ensenanza del futbol, editura Paidotribo, 2007