Invitat special la această întâlnire a fost Piara Powar, director executiv al reţelei Football Against Racism in Europe (FARE), instituţie care are ca obiectiv principal combaterea discriminării în fotbalul din Europa.

Din grupul de lucru fac parte şi reprezentanţi ai Jandarmeriei Bucureşti, ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, ai fundaţiei Policy Center for Roma and Minorities, ai Institutului Social Democrat şi ai Centrului Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii. Din partea Ligii Profesioniste de Fotbal a participat vicepreşedintele Robert Pongratz.

Federaţia Română de Fotbal a fost reprezentată la discuţiile de azi de Florin Şari, Manager al Departamentului de bună guvernanţă şi responsabilitate socială, Mălina Cîntic, membru al Departamentului Juridic şi Roxana Berceanu, membru al Departamentului Internaţional.

Reprezentanţii Jandarmeriei au ţinut să menţioneze că au demarat o serie de campanii de prevenire a discriminării, în special la nivelul şcolilor bucureştene, care s-au bucurat de un feedback pozitiv.

Ca o noutate, ca urmare a succesului avut de proiectul intitulat Cupa Diversităţii, care a avut loc în premieră, în 2015, sub egida Federaţiei Română de Fotbal şi a Departamentului pentru Relaţii Interetnice, s-a luat decizia organizării unei noi ediţii şi în cursul acestui an.

Totodată, în cadrul discuţiilor purtate, s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte efectuarea unui demers consistent şi durabil, care să îşi propună combaterea discriminării având fotbalul ca vehicul de promovare. Totodată se va asigura că de virtuţile sportive ale fotbalului se vor putea bucura toţi practicanţii. Strategia de lucru urmează să fie definitivată şi adoptată până la data de 31 martie 2016.

În altă ordine de idei, Piara Powar a felicitat Federaţia Română de Fotbal pentru strategia anti-discriminare folosită până în prezent, susţinând că aceasta poate servi ca model pentru alte federaţii sportive din ţară, dar şi pentru forurile de fotbal de peste hotare. Piara Powar le-a transmis celor prezenţi că reţeaua FARE este în continuare alături de FRF în demersurile anti-discriminare şi va sprijini forul federal prin informaţii şi competenţă. În plus, FARE va contribui la elaborarea unui index naţional cu simboluri şi sloganuri cu tentă rasistă şi de discriminare pentru o mai uşoară identificare a acestora.