La finalul primului ciclu, clasele 9-12, cele două centre pentru băieți vor fi înlocuite cu Centrele de Pregătire dedicate copiilor din mediul rural, de la o vârstă și mai fragedă, clasa a V-a.

Din cei 95 de copii care au participat în proiectele Centrelor de Pregătire Timișoara și Târgu Mureș, peste 40 sunt legitimați în prezent la cluburi din primele două eșaloane în România sau în străinătate.

Viziunea pregătirii centralizate, confirmată de succesul evoluției acestor copii, va fi adaptată la un nivel de vârstă mai mic și la condițiile specifice mediului rural, dată fiind zona importantă de selecție pe nedrept ignorată în acest mediu, cu rezultate statistice importante la nivelul jucătorilor de primă reprezentativă de-a lungul istoriei fotbalului nostru.

Federația Română de Fotbal și Consiliul Județean Iași au decis la finalul anului 2018 înființarea unui Centru Național de Pregătire pentru copii sub 14 ani. Proiectul va funcționa în baza parteneriatului încheiat între FRF și CJ Iași și oferă șanse la 20 de copii din mediul rural de a face performanță într-un cadru organizat. Consiliul Județean Iași a hotărât miercuri, 19 decembrie 2018, demararea procedurilor în vederea înființării Centrului de Excelență pentru fotbal la nivel de copii și juniori din județul Iași.

Totodată, FRF, în parteneriat cu Primăria Buzău și cu Liceul cu Program Sportiv, va crea la Buzău un centru național de pregătire destinat, exclusiv, copiilor din mediul rural.

Douăzeci de copii din mediul rural vor fi selecționați pentru a face parte din Centrul Național de Pregătire de la Buzău. Proiectul conceput de FRF este menit să le ofere și copiilor de la țară, cu mai puține  oportunități, posibilitatea de a deveni fotbaliști. Selecția, la care au participat Miodrag Belodedici, Ion Geolgău, Aurel Țicleanu, Jean Vlădoiu și catedra de fotbal LPS Buzău a avut loc la finalul lunii mai.

Evoluția copiilor va fi monitorizată direct de staff-ul federației. Masa, cazarea, școlarizarea și pregătirea fotbalistică vor fi gratuite.`

Pregătire pentru fete în Ardeal

Federația Română de Fotbal, în parteneriat cu COSR, înființează la Cluj-Napoca un Centru Olimpic dedicat fetelor practicante de fotbal.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a aprobat în luna mai înființarea unei clase a IX-a dedicate fetelor care participă, în premieră, la această formulă de pregătire centralizată. Principalul obiectiv este ca, într-un ciclu de 4 ani, să fie completate toate cele 4 clase de liceu (9-12), cu fete care doresc să evolueze într-un mediu organizat. Astfel, cu susținerea Liceului cu Program Sportiv Cluj, fetele vor beneficia tot ce este necesar unei bune pregătiri, școlarizare, instruire, vitaminizare, asistență medicală.

Pe toată perioada liceului, fetele care provin de la cluburile de fotbal feminin vor avea dublă legitimare, de la LPS Cluj (Centrul Olimpic) și clubul de fotbal feminin de proveniență. Astfel, în baza unui acord comun, fetele vor disputa un anumit număr de partide atât pentru echipa Centrului Olimpic, cât și pentru clubul de la care a fost selecționată.