Prima fază a proiectului s-a încheiat după doi ani de la deschiderea primului Centru de Excelență. În această perioadă, juniorii cooptați au trecut printr-un proces de selecție continuă și au fost evaluați în urma unor teste și analize ale meciurilor jucate. Selecția este necesară pentru a continua în piramida performanței. Federația Română de Fotbal a analizat situația și a decis ca pentru noua etapă să se creeze două Centre Naționale, unul la Timișoara, unde se vor pregăti jucătorii născuți în 2000, și unul la Târgu Mureș, pentru cei născuți în anul 2001. Astfel, din cei 120 de jucători care se aflau în cele patru Centre de Excelență, Timișoara, Târgu Mureș, Deva și Buzău, sunt selecționați cei mai buni 60 pentru cele două Centre Naționale.

Proiectul Centrelor Naționale va continua atât timp cât se va constata lipsa dezvoltării academiilor de fotbal ale cluburilor, dar și pentru a oferi cele mai bune condiții de pregătire tinerilor jucători români care nu sunt legitimați în cadrul academiilor deja existente.

Conceptul pregătirii centralizate este promovat de UEFA, care susține și finanțează proiecte specifice naționale, așa cum este și cazul celor inițiate de Federația Română de Fotbal. Proiecte similare de pregătire centralizată se implementează și în alte țări din Europa.

Întrucât Ministerul Tineretului și Sportului nu a acordat Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) Centrelor de Excelență create în parteneriate cu autoritățile locale, Federația Română de Fotbal a hotărât să susțină financiar în totalitate cele două Centre Naționale de Pregătire. Echipele noilor centre vor participa în competițiile organizate de FRF ca selecționate ale Federației.