România are onoarea de a organiza în premieră, în perioada 1-9 aprilie 2017, Turneul de Calificare la Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători.

Lupta pentru prezența la Euro se va da între Grecia, România, Cehia, Irlanda, Albania, Georgia, Belarus, Moldova, dintre care doar două vor merge la cea de-a 11 ediție a întrecerii continentale. Campionatul European va avea loc în Germania, la finalul lunii august.

Joi, 9 martie, la ora 10:30, Casa Fotbalului va găzdui tragerea la sorți a Turneului de Calificare ce se va desfășura în aprilie, la Bacău. Echipele vor fi împărțite în două grupe de câte patru, iar primele două clasate în fiecare grupă vor disputa semifinalele. Câștigătoarele semifinalelor se vor califica la Campionatul European.

La tragerea la sorți va participa fostul internațional, cu 28 de selecții în echipa națională, Ion Vlădoiu, care va realiza extragerea împreună cu căpitanul naționalei României pentru Nevăzători, Mihai Nistor.

– Toate competiţiile oficiale de fotbal pentru nevăzători sunt reglementate şi organizate de către Internaţional Blind Sport Assotiation (I.B.S.A. – Federaţia Internaţională a Sportului pentru Nevăzători).

– Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic, 5 contra 5, în două reprize de câte 25 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială.

– Prima ediţie a Campionatului European de Fotbal pentru Nevăzători a avut loc în Spania, la Barcelona, în anul 1997.

– La Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători vor participa 10 echipe: primele opt clasate la ediţia precedentă (Anglia, 2015) şi primele două clasate în turneul de calificare găzduit de România.

– Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România.

– Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţia reprezentativă care apără şi promovează, de peste şase decenii, interesele persoanelor cu deficienţă vizuală. Asociaţia cuprinde peste 50.000 de membri şi acoperă întregul teritoriu al ţării prin cele 34 de filiale ale sale, fiind, prin istorie şi realizări, una dintre cele mai cunoscute organizaţii nonguvernamentale din România. Este reprezentativă şi la nivel internaţional, făcând parte din structurile europene şi mondiale specifice. Desfăşoară activităţi socio-profesionale, cultural-educaţionale şi sportive pe care nu le oferă deficienţilor de vedere nici o instituţie din România. Tocmai de aceea, guvernul i-a acordat, în anul 2008, statutul de utilitate publică.

– Selecţionata României a disputat primul meci internaţional în anul 2014, în Germania, de atunci participând la o serie de turnee destinate ţărilor în care fotbalul pentru nevăzători este de abia la început.

Participarea la turneul de calificare la Campionatul European este cel mai important moment din scurta istorie a fotbalului pentru nevăzători din ţara noastră. Iar faptul că România găzduieşte o întrecere de asemenea anvergură întregeşte valoarea acestui eveniment inedit.