Ovidiu Hațegan, Octavian Șovre, Sebastian Gheorghe, Radu Ghinguleac, Alexandru Tudor și Sebastian Colțescu, reprezentanții arbitrajului românesc la Euro 2016 au participat, în perioada 18-21 aprilie, la Paris, la un workshop organizat de UEFA.

Primul ”central” român care ajunge la un turneu final după o pauză de 28 de ani și colegii săi au fost verificați în cadrul testelor fizice specifice și au participat la lecțiile teoretice ale seminarului.

”Sunteți arbitri de succes, dovada este prezența voastră aici. Dar trebuie să aveți succes și în calitate de reprezentanți ai celei de-a 25-a echipe de la Euro”, le-a transmis Pierluigi Collina, șeful Comisiei de Arbitri de la UEFA, celor 18 arbitri de centru care vor fi prezenți la turneul final.

Site-ul forului european mai notează că italianul le-a cerut arbitrilor ”performanțe de cel mai înalt nivel la fiecare meci. Cum în fazele eliminatorii se califică 16 echipe din 24, fiecare joc va fi important și poate fi decisiv, o provocare nu doar pentru fotbaliști, ci și pentru brigada voastră”.

UEFA vine în sprijinul arbitrilor angajând o echipă de patru specialiști, antrenori cu licență, care îi va ajuta pe oficiali cu analize detaliate ale echipelor și jucătorilor de la Euro. ”Obiectivul este ca arbitrii să fie mereu cu un pas înaintea evenimentelor pe care le au de judecat și să cunoască toate informațiile necesare înaintea meciului”.

Brigăzile vor primi acces și la o platformă online pe care arbitri își pot realiza propriile analize în pregătirea partidelor.

Campionatul European din Franța va fi primul turneu final în care jocurile vor fi conduse de o brigadă ce include arbitri adiționali și în care va funcționa și sistemul ”Hawk-Eye”, tehnologia de linia porții.