La baza sportivă Pependal din Olanda, a avut loc cea de-a doua întâlnire a partenerilor din cadrul proiectului ”ONSIDE”.

Federația Română de Fotbal este una dintre cele 11 instituții la nivel european implicate în proiectul denumit „ONSIDE” care are rolul de a promova educația în și cu ajutorul sportului, punând accent pe dezvoltarea abilităților oficialilor din domeniu.

Finanțate din fonduri europene prin programul Erasmus+, activitățile care se desfășoară pe o durată de trei ani se realizează cu implicarea mai multor parteneri de prestigiu, cum ar fi Federația Europeană de Handbal, Comitetul Olimpic din Olanda sau Asociația Arbitrilor Sportivi din Franța.

Proiectul ”ONSIDE” pune accent în special pe activitatea oficialilor din sport, în cazul fotbalului – arbitrii, care au un rol important la fiecare nivel de competiție, pornind de la sportul de bază și până la cel al elitelor. Sunt studiate și scoase în evidență, în premieră, caracteristicile, abilitățile și informațiile necesare îndeplinirii rolului de oficial în toate sporturile pe baza unei analize din toate țările continentului. În final, „ONSIDE” își propune să realizeze standardul ocupațional pentru oficialii din sport la nivel european și să ofere un manual care va sta la baza pregătirii tuturor celor care fac parte din fenomen.

România este reprezentată de Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, și Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA.

După reuniunea de succes din aprilie, de la Viena, parteneriatul continuă un nou program.

Cercetările efectuate în cadrul acestui sector sunt importante în ceea ce privește susținerea inițiativelor de dezvoltare a competențelor, formarea profesională fiind unul dintre factorii luați în considerare de parteneri.

Următoarele șase luni vor constitui o perioadă importantă atât în ceea ce privește cercetarea scrisă în toate aspectele relevante ale organizării sportive, cât și lansarea unui sondaj online pentru federațiile sportive naționale pentru a aduna pentru prima dată opinii la nivel european cu privire la problemele și tendințele în materie de competențe.

Următorul pas al dezvoltării descriptorilor ocupaționali pentru practicarea sportului a fost introdus, de asemenea, împreună cu partenerii care lucrează în grupuri pentru a lista diferitele poziții oficiale sportive din sport și a le clasifica pe baza sarcinilor și responsabilităților. A fost propus un prim proiect de cadru general pentru funcționarii din domeniul sportului, care va fi dezvoltat și testat în continuare.

Prezentă la întrunire, Janie Frampton, CEO Sports Officials UK, a declarat: “Partenerii noștri formează o echipă fantastică, este o plăcere să lucrăm împreună și să vedem cum acest proiect prinde contur”.

Următoarea întâlnire este programată în noiembrie, la Lausanne.