În ședința Comitetului Executiv din 15 martie 2024 a fost analizată și dezbătută propunerea Administrației FRF de a crea 6 regiuni fotbalistice pentru intervenții specifice la nivelul fiecărei zone în parte.

Cele 6 regiuni ar urma să fie stabilite în funcție de criteriul economic, social, demografic, geografic și operațional din punct de vedere fotbalistic, principalul obiectiv al FRF fiind de a contribui la reducerea inegalităților regionale și prevenirea apariției unor dezechilibre prin intervenții în 6 direcții de acțiune: performanța sportivă, competiții, educație, fotbal amator, finanțare și infrastructură.

Această nouă viziune dinamică a fotbalului românesc la nivel regional vine și ca urmare a întâlnirilor pe care Administrația FRF le-a avut în februarie-martie cu membrii afiliați din fiecare eșalon competițional.

“Dezvoltarea dinamică a fotbalului românesc la nivel regional va avea un efect transformator care va contribui la creșterea competitivității cluburilor și la consolidarea capacității de identificare, formare și integrare a noi talente spre fotbalul de înaltă performanță. Ne propunem să demarăm un proces de inovare și învățare implementat în funcție de specificitățile regionale. Această inițiativă este una complementară tuturor celorlalte proiecte implementate până acum și suntem încrezători că împreună cu toate părțile interesate vom contribui la o schimbare semnificativă a fotbalului la nivel național. De data aceasta adăugând și o perspectivă regională”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele FRF.

Factorul cheie în jurul căruia este construit acest proiect este jucătorul de fotbal, scopul fiind identificarea, monitorizarea și formarea tinerilor jucători pentru înalta performanță.

Vezi mai jos cele 6 regiuni fotbalistice care vor fi guvernate de un consiliu regional compus din reprezentanți FRF, președinți de AJF, cărora li se vor alătura câte un reprezentant pe sport al fiecărui Consiliu Județean, precum și ai consiliilor locale din municipiile reședință de județ + un membru din partea tinerilor selectat în urma programului Youth Council Regional.

O primă măsură va fi luată pentru dezvoltarea unor programe de selecție și pregătire pentru juniorii de U14 și U13 cu scopul de a reduce riscul de abandon în rândul jucătorilor cu potențial de a rămâne în circuitul de performanță, propunând un program de pregătire adecvată, inclusiv antrenamente specifice și pregătire fizică. Vor fi 6 centre regionale unde în decurs de 6 luni, staff-ul tehnic U14 va pregăti 132 de jucători cu potențial de a se alătura lotului național de U15 în cadrul a 8 antrenamente și 8 jocuri și va propune și va monitoriza programe individuale de pregătire pentru aceștia alături de cluburile furnizoare.