Radu Petrescu este purtător al ecusonului FIFA, fiind unul dintre cel mai bine cotați arbitri români la acest moment.
“Nu îmi imaginez ce aș fi făcut dacă nu eram arbitru. În anul 2017 am avut o problemă de sănătate și nu credeam că mai pot arbitra. Mă bucur că am revenit și de atunci fiecare meci e un bonus. Am avut ocazia să arbitrez pe niște stadioane exponențiale din Europa”, spune Radu Petrescu.
– Ce v-a atras către arbitraj și ce ați fi făcut dacă nu erați arbitru?
– Dragostea pentru fotbal și “tiparul“ clasic al unui fotbalist fără nicio perspectivă de viitor m-au făcut să devin arbitru, la 19 ani. Nu îmi imaginez ce aș fi făcut dacă nu eram arbitru. Pot doar să spun că mă bucur că am ales acest drum.
– Ce sfat le-ați da celor care vor să devină arbitri?
– Că pot avea satisfacții foarte mari și că pot trăi momente la care nici nu se gândesc. E o carieră care cere sacrificii, sunt ani de muncă, dar bucuriile care pot apărea ca urmare a acestei activități sunt extraordinare.
– Care a fost cea mai mare satisfacție a carierei de până acum în arbitraj?
– Faptul că am avut ocazia să arbitrez pe niște stadioane exponențiale din Europa, că am putut vedea și arbitra jucători de top și că am putut, tot datorită arbitrajului, să ajung în unele locuri unde, cu siguranță, nu aș fi ajuns.
– Vă mai aduceți aminte cum a fost primul joc arbitrat?
– Cum să nu! A fost disputat pe o ploaie torențială, la pauză am vrut să îmi schimb bluza, dar nu aveam decât una singură, așa că am arbitrat și repriza a doua ud până la piele! Și era luna martie.
– Nu veți uita acest moment, dar ce meciuri v-au ridicat cele mai mari probleme și care au fost cele la care ați avut cele mai mari satisfacții?
– Meciurile disputate cu tribunele pline aduc o mare satisfacție. Sunt momentele când realizezi că a meritat fiecare sacrificiu, fiecare tur de teren făcut la antrenament.
– Care sunt cele mai frumoase locuri sau orașe pe care le-ați văzut la jocurile la care ați fost delegat?
– Când arbitrăm meciuri internaționale, timpul pe care îl petrecem plimbându-ne și vizitând diverse locuri e limitat. Totuși, pot spune că Insulele Feroe mi-au rămas în suflet. Am avut ocazia să arbitrez un meci acolo la începutul activității mele internaționale.
– Ne puteți spune care sunt calitățile care te impun pe teren ca arbitru?
– Ca în orice domeniu, disciplina și seriozitatea.
– Cum pregătiți un joc?
– Studiind echipele, studiind jucătorii. Putem avea acces la toate meciurile disputate de către echipe și le folosim ca material de studiu.
– Ce pasiuni aveți în timpul liber?
– Cititul și limbile străine.
– Care ar fi planurile și obiectivele de viitor?
– În anul 2017 am avut o problemă de sănătate și nu credeam că mai pot arbitra. Mă bucur că am revenit și de atunci fiecare meci e un bonus. Vom vedea ce ne rezervă viitorul.
Interviu realizat de Daniel Lazăr