Foto: UEFA

UEFA a anunțat pe 19 și 20 noiembrie câștigătorii celor cinci categorii ale Premiilor Grassroots, eveniment aflat la a zecea ediție. Din 2010 până în prezent, forul eropean a desemnat 96 de câștigători din 36 de țări.

“Am ajuns la deciziile finale după foarte multe dezbateri și discuții. Candidații sunt din ce în ce mai puternici, ceea ce face ca realizările câștigătorilor să fie și mai remarcabile. Fotbalul de bază este crucial pentru bunăstarea jocului și a societății din toată Europa. După cum demonstrează realizările câștigătorilor, popularitatea universală a fotbalului poate ajuta la eliminarea stereotipurilor și la apropierea comunităților”, a declarat Aleksander Čeferin, președintele UEFA.

Câștigătorii Premiilor Grassroots 2020:

Cel mai bun Proiect Grassroots

Etnoliga (Polonia)

Etnoliga este un program social dezvoltat în capitala Poloniei, Varșovia, care promovează diversitatea printr-un campionat anual de fotbal pentru comunitățile de imigranți și caută să sprijine refugiații, femeile, comunitatea LGBT + și alte grupuri defavorizate.

Înființată de organizația non-profit Foundation for Freedom, Etnoliga a început în 2005 ca un turneu unic pentru solicitanții de azil și tinerii localnici și s-a dezvoltat într-o inițiativă sportivă interculturală semnificativă. Din 2010, Etnoliga organizează un campionat anual pentru aproximativ 20 de echipe. Jucătorii decid regulile la începutul fiecărui sezon și fiecare echipă trebuie să includă trei bărbați și trei femei, și jucători de trei naționalități diferite.

Cel mai bun Club Grassroots

Frederiksberg Boldklub (Danemarca)

Înființat în 1912, în Copenhaga, Frederiksberg Boldklub se angajează să fie o influență pozitivă în comunitatea sa. În ultimii ani, și-a unit forțele cu Consiliul Danez pentru Refugiați pentru a oferi oportunități de joc copiilor și tinerilor refugiați din familiile marginalizate, ajutându-i să se integreze în societate și să se bucure de beneficiile pentru sănătatea fizică și mentală ale jocului de fotbal.

FB oferă, de asemenea, antrenamente de fitness preluate din fotbal pentru vârstnici cu diabet sau care suferă de afecțiuni cardiadice, pentru bărbați și femei cu demență. Frederiksberg Boldklub deține și o echipă pentru copii cu vârste cuprinse între unu și trei ani.

 

Cel mai bun Lider Grassroots

Jessy Surmava (Georgia)

Jessy Surmava a primit premiul pentru cel mai bun lider în fotbalul grassroots pentru viziunea și determinarea sa în înființarea unei școli de fotbal în Martvili, un orășel din provincia Samegrelo din vestul Georgiei. Surmava a început să planifice înființarea primei școli de fotbal din orașul său în 2011, cu scopul de a crește participarea copiilor la fotbal, la nivel local.

Academia de Fotbal pentru Copii din Martvili organizează sesiuni de antrenament în diferite locuri din regiune, unde copiilor le este dificil să parcurgă distanțe lungi.

Cel mai bun Club de Fotbal Profesionist 

SV Werder Bremen (Germania)

Activitatea în domeniul social a lui Werder Bremen include proiecte pentru persoanele cu dizabilități și pentru refugiați, precum și o inițiativă de walking football pentru persoanele de peste 60 de ani. În plus, clubul are și un program dedicat fotbalului de bază (grassroots), cu 22 de echipe aflate sub supravegherea a aproximativ 50 de antrenori (femei și bărbați).

SV Werder Bremen a fost premiat de UEFA în special pentru programul “BallSchule”, prin care se oferă lecții suplimentare de educație fizică în 14 grădinițe și 16 școli primare din Bremen.

În aceste școli și grădinițe nu există profesori de educație fizică sau prevederi pentru activități sportive, însă Werder le oferă elevilor posibilitatea de a participa la sport și de a face exerciții fizice, precum și de a învăța valori sociale importante.

Cea mai bună inițiativă pentru persoanele cu dizabilități

Quarta Categoria (Italia)

Înființată în 2016, „Quarta Categoria” – denumită în prezent Divisione Calcio Paralimpico e Sperimentale (Divizia de Fotbal Paralimpic și Experimental) – este responsabilă pentru organizarea primului turneu major de fotbal din Italia pentru jucătorii cu deficiențe cognitive, dizabilități intelectuale sau alte probleme de sănătate mintală.

Proiectul, creat la nivel regional în colaborare cu diferite cluburi grassroots, agenții și organizații non-profit locale, a devenit o inițiativă națională. Peste 80 de cluburi profesioniste sunt acum implicate în sprijinul echipelor, împreună cu organizațiile naționale pentru persoanele cu dizabilități.

Obiectivul Quarta Categoria este de a încuraja participarea persoanelor cu dizabilități la fotbal, iar primul său eveniment important a fost în ianuarie 2017 – un turneu național de fotbal cu echipe formate din șapte jucători. La acel eveniment au participat nouă echipe, fiecare dintre ele fiind „adoptată” de un club profesionist.

Până în sezonul 2018/19 erau 116 cluburi implicate din 11 regiuni ale Italiei, oferind oportunitatea de a juca fotbal pentru aproximativ 3.000 de jucători.

Lista completă a câștigătorilor:

Cel mai bun Proiect Grassroots

Aur: Etnoliga (Polonia)
Argint: Rinus, asistent online pentru antrenori (Olanda)
Bronz: Fotbal în închisori (Spania)

Cel mai bun Club Grassroots

Aur: Frederiksberg Boldklub (Danemarca)
Argint: Chadderton Park Sports Club (Anglia)
Bronz: Greenisland Football Club (Irlanda de Nord)

Cel mai bun Lider Grassroots

Aur: Jessy Surmava (Georgia)
Argint: Brian Sloan (Irlanda de Nord)
Bronz: Klyuev Pavel Aleksandrovich (Rusia)

Cel mai bun Club de Fotbal Profesionist

Aur: SV Werder Bremen (Germania)
Argint: Shakhtar Social (Ucraina)
Bronz: Dundee United Community Trust (Scoția)

Cea mai bună inițiativă pentru persoanele cu dizabilități

Aur: Quarta Categoria (Italia)
Argint: Special Power League – ligă de fotbal pentru copii cu dizabilități, condusă de Health Life Academy Star League (Croația)
Bronz: Activități speciale pentru copii speciali (Lituania)