Trofeul Cupei României a ajuns la Cernavodă
Trofeul Cupei României a ajuns la Cernavodă

Axiopolis Cernavodă a strâns 10 meciuri în actuala ediție a Cupei României Betano. Condusă cu 4-2 în minutul 90, echipa din Liga 4 a fost aproape de încă o surpriză după ce a împins în prelungiri jocul din play-off cu Minaur Baia Mare, divizionară secundă. Două goluri în decurs de numai câteva secunde, în finalul timpului adițional, au adus-o pe Axiopolis aproape de visul calificării în faza grupelor.

Minaur s-a impus în cele din urmă cu 5-4 datorită unui gol marcat de Sergiu Ciocan în minutul 96.

Aproape 3.000 de spectatori au urmărit de pe stadion meciul descris de localnici drept cel mai important din istoria comunității. Fanii care n-au prins loc în tribuna centrală a arenei au improvizat și s-au așezat de jur împrejurul terenului, presând timp de 120 de minute adversarul alături de jucătorii lui Petre Grigoraș. O adevărată echipă a orașului!

Drum lung până în play-off

Axiopolis a depășit faza regională a Cupei României Betano, apoi a trecut de Gloria Albești (2-1), Agricola Borcea (3-1) si Unirea Constanța (3-1), devenind prima formație din fotbalul județean care ajunge în play-off. Pentru a marca parcursul fantastic din această ediție a competiției, Federația Română de Fotbal a premiat clubul din Cernavodă cu o plachetă înmânată de Miodrag Belodedici și a trimis trofeul original al Cupei României la meciul cu Minaur pentru a fi admirat de jucători și spectatori.

Jocul disputat în nocturnă și transmis live pe FRF TV a continuat povestea de senzație a “șoimilor” lui  Grigoraș în acest sezon de Cupă.

Chiar fiul antrenorului de la Axiopolis, fostul atacant de la Farul și Pandurii, Alex Grigoraș, a deschis scorul după numai 9 minute. Atacurile au continuat la poarta lui Minaur, dar fără ca portarul Costache să fie obligat la intervenții spectaculoase.

Axiopolis a fost premiată de FRF pentru performanța din Cupa României
Axiopolis a fost premiată de FRF pentru performanța din Cupa României

Oaspeții n-au avut nevoie decât de 7 minute pentru a întoarce partida. Vasile Chitaș, Mircea Donca (șut fantastic de la 30 de metri, în vinclu) și John Mondragon au marcat între minutele 32 și 39. Axiopolis a readus glasul tribunei cu golul marcat din lovitură liberă de Iulian Carabela, dar autogolul lui George Rusu din minutul 76 i-a așezat din nou pe suporteri pe locurile lor. Finalul a depășit, însă, toate previziunile.

Suspans până în ultimele secunde ale prelungirilor

Mai întâi Carabela a făcut dubla după ce a transformat un penalty în al doilea minut de prelungiri, pentru ca reușita lui Cosmin Dane, venită la doar câteva secunde distanță, să ducă scorul la 4-4. Jocul răsturnărilor de scor nu s-a terminat aici pentru că Minaur a punctat imediat după startul primei reprize de prelungiri prin Ciocan. Axiopolis a revenit rapid în zona careului advers, dar nu a mai putut să dea încă o dată replica pe tabelă.

În ciuda înfrângerii, pentru a marca performanța specială din acest sezon de Cupa României, gazdele au lansat un foc de artificii la finalul întâlnirii.

“Sunt atât de mândru de jucătorii mei, nu vă închipuiți cât de bucuros sunt pentru ce au realizat. Dacă seara asta s-ar fi încheiat și cu o victorie, ar fi fost fantastic. Noi ne antrenăm de trei ori pe săptămână. Băieții mei au lacrimi în ochi pentru că au simțit că au fost echipa mai bună. Asta e și părerea mea, cred că am fost mai buni”, a spus pentru FRF TV Petre Grigoraș.

“Am muncit în fiecare meci, fiecare tur ne-a dat curajul să mergem mai departe cu încredere. Ne mândrim că am ajuns la acest nivel”, a adăugat căpitanul lui Axiopolis, Nicolae Moise, un “catalizator pentru echipă”, cum e descris de suporteri, în timp ce Alex Grigoraș a vorbit și el despre importanța partidei pentru întreaga comunitate: “Am plecat de jos în această competiție, am ajuns în play-off nu e deloc puțin pentru o echipă de liga a patra. Am făcut față cu brio în fața unor echipe de liga a doua, au fost evenimente importante pentru toți oamenii din Cernavodă. Era normal să se oprească undeva acest parcurs, dar e puțin frustrant că s-a oprit așa cum s-a oprit”.

Tragerea la sorți pentru faza grupelor în noul format al Cupei României Betano are loc vineri, 30 septembrie, de la ora 12:00. În urne vor intra 24 de echipe: cele 16 calificate din play-off plus primele 8 echipe din sezonul trecut al Ligii 1.