”Sabi” (foto, în stânga) a fost idolul tribunelor în Banat, după ce în 2011 evolua în Liga 3 pentru ACS Recaş. Vârful carierei a fost la formaţia timişoreană ACS Poli, pentru care a fost golgheter în Liga I cu 11 reuşite, în fapt toate golurile sale în elită.

De trei ori promovat în Liga I şi de trei ori în Liga 2

Szekely are la activ şase promovări în cariera ce cuprinde 13 nume de cluburi: Metalul Aiud, Gloria Bistriţa, Oaşul Negreşti, Unirea Alba Iulia, FCM Câmpina, Unirea Urziceni, CS Otopeni, Internaţional Curtea de Argeş, CFR Timişoara, Arieşul Turda, ACS Recaş, ACS Poli Timişoara şi UTA Bătrâna Doamnă.

A cunoscut bucuria a trei promovări în Liga I cu CS Otopeni (2008), Internaţional Curtea de Argeş (2009) şi ACS Poli Timişoara (2013) şi tot atâtea în eşalonul secund, cu Gloria Bistriţa II (2005), ACS Recaş (2012), UTA Arad (2015).

”Toate îmi sunt apropiate sufletului, dar îmi propun să o realizez pe a şaptea, la vară, cu Performanţa Ighiu”, spune fotbalistul.

”Dacă aveam galeria lui ASU, nu picam din Liga I cu ACS Poli”

A debutat pentru Gloria Bistriţa la 17 ani în Liga 1 (3-0 la Bacău), a fost coleg la loturile de juniori ale României cu Nicoliţă, Marica, Posteucă, Stoianof sau Claudiu Tudor, a fost strunit de antrenori precum Dan Petrescu (Unirea Urziceni) sau Liviu Cobotariu (CS Otopeni, Internaţional Curtea de Argeş) – tehnicieni despre care afirmă că i-au marcat cariera. A trăit ”periculos” în Banat, îmbrăcând tricourile celor două rivale din Timişoara şi Arad. ”Am prieteni peste tot, şi la Arad, şi la Timişoara, amândouă îmi sunt la fel de dragi”, spune Szekely.

După ce a jucat pentru ACS Poli, destinul a făcut ca acum să o aibă drept contracandidată la accederea în Liga 2 pe ASU Poli, echipa suporterilor de pe Bega, liderul seriei a IV-a din eşalonul al treilea. ”Îi respect şi îi admir foarte mult pe suporterii lui ASU, fac un lucru foarte frumos. Am şi spus-o, dacă aveam alături galeria, nu retrogradam din Liga I cu ACS Poli! Dar, pe de altă parte, vreau să promovez cu Performanţa”, a mai adăugat fotbalistul cu 129 de jocuri şi 27 de goluri în eşalonul secund.

”Sunt obişnuit cu presiunea, toată viaţa mi-a plăcut să lupt”

Depăşit la capitolul vârstă numai de secundul Horaţiu Marian (32 de ani), Szekely susţine că Performanţa Ighiu reprezintă o nouă provocare a carierei.

”Avem atuurile noastre, deşi toată lumea ştie că returul este mult mai dificil decât prima parte a campionatului. Am găsit aici un grup unit, cu fotbalişti de valoare. Nu există probleme financiare, este linişte la echipă, iar acest lucru contează în momentele actuale ale fotbalului românesc. De asemenea cred că va fi determinantă dorinţa unor jucători de a ajunge mai sus”, a spus atacantul, ce are în CV inclusiv jocuri în Cupa UEFA Intertoto, în 2005 cu Gloria Bistriţa.

”Toată viaţa mea mi-a plăcut să lupt pentru ceva şi îmi place să joc acolo unde se vrea. De multe ori chiar am acceptat un eşalon inferior, tocmai din acest motiv”, a dezvăluit Szekely. ”Ştiu că va fi foarte multă presiune pe mine, că lumea aşteaptă goluri cât mai multe. Am experienţă, sunt obişnuit cu miza şi o să demonstrez ce pot”, a mai precizat jucătorul Performanţei.

După un deceniu, din nou în Alba

Exceptând junioratul de la Metalul Aiud (până în 2000), Szekely a mai îmbrăcat tricoul unei grupări din judeţul natal doar pentru şase luni, în 2006, la Unirea Alba Iulia.

”Atunci eram copil, la începuturi, acum este cu totul altceva, am acumulat experienţă şi multe jocuri la nivel înalt. Se pare că, în prezent, fotbalul din Alba a depăşit perioada critică şi a ieşit din conul de umbră al anilor trecuţi, fiind patru-cinci echipe dornice să facă treabă”, a precizat Szekely.

El va avea parte de o concurenţă acerbă în ofensivă Ighiului: Romică David – golgeterul echipei şi al eşalonului terţ (alături de Verdeş şi Lemac), împreună cu Silviu Turuş – unul dintre simbolurile micuţei echipei.

DAN HENEGAR (ALBA)
Foto adiţional: PressAlert