Sezonul 2016-2017 şi-a consumat prima parte a competiţiei din al treilea eşalon, la capătul căreia am consemnat ca lideri ai celor cinci serii o nou promovată, AFC Hermannstadt, două echipe neînvinse, Metaloglobus (foto principal, în verde) şi SCM Piteşti (foto jos), o formaţie care a suferit primul eşesc tocmai în ultima etapă a turului, AFK Csikszereda şi o echipă care va relua returul fără a avea un singur egal, Naţional Sebiş.

La polul opus se află Arsenal Malu, unica echipă din Liga 3 fără victorie în turul de campionat, giurgiuvenii fiind şi singurii din tot eşalonul al treilea care nu au acumulat puncte, după ce au pierdut toate cele 13 partide disputate. Şi pentru că am amintit de parcursul fără remize realizat de Naţional Sebiş, clasamentele finale ale celor cinci serii mai cuprind alte trei echipe aflate în aceeaşi situaţie, Arsenal Malu, CS Şirineasa şi Pandurii II.

Din cele 1.531 de goluri, 15 s-au înscris într-un singur meci

Turul de campionat a adunat 476 de meciuri, trei fiind decise la masa verde: SC Popeşti Leordeni – Unirea Slobozia 0-3, Ripensia Timişoara – Nuova MamaMia Becicherecu Mic 3-0 şi Metalurgistul Cugir – FC Bistriţa 3-0. Dacă în primul caz, lipsa asistenţei medicale a fost motivul pierderii meciului, în schimb, în celelalte două partide, oaspeţii nu s-au prezentat.

CLASAMENTELE TURULUI DE CAMPIONAT AL LIGII 3

În restul de 473 de partide disputate pe teren s-a marcat de 1.531 de ori, reuşitele purtând semnătura a 650 de jucători. Cele mai multe goluri, 15 la număr, au fost consemnate în etapa a noua a seriei a doua, în meciul Înainte Modelu – Arsenal Malu, câştigat de gazde cu 14-1, acesta fiind scorul turului de campionat.

22 de autogoluri, 18 echipe norocoase

Din totalul golurilor marcate, 22 au fost în proprie poartă, 10 dintre jucătorii care şi-au trecut în palmares un autogol având şi cel puţin un gol marcat în porţile adverse. Cei zece au fost Sambu-Niati (AFC Odorheiu Secuiesc, foto jos, în portocaliu), Mariean (Cetate Râşnov), Tuca (Olimpia Rm. Sărat), Bg. Barbu (Viitorul Domneşti), L. Săraru, Bloţu (ambii Şirineasa), L. Boşneag (Mioveni), Vasi (ACS Poli II), Rebegea (Dorolţ) şi Al. Ignat (Ulmeni).

Cele mai norocoase echipe au fost SC Bacău, Astra II, Flacăra Moreni şi Unirea Jucu, care au beneficiat de câte două autogoluri în turul campionatului, în timp ce AFK Csikszereda, Cetate Râşnov, CSM Roman, Metaloglobus, FC Aninoasa, SCM Piteşti, Performanţa Ighiu, Industria Galda, CS Şirineasa, Pandurii II, CSM Şcolar Reşiţa, Metalurgistul Cugir, Unirea Dej şi Gaz Metan II au fost ajutate de adversari doar o singură dată.

Iată şi lista autogolurilor pe etape:

– et.2: Istudor (ACSO Filiaşi / pentru SCM Piteşti)
– et.4: Roşie (CSM Lugoj / CSM Şcolar Reşiţa), Seb. Bucur (ASA II / Gaz Metan II)
– et.5: Ioani (Unirea 1924 / Pandurii II)
– et.6: Ciuică (SC Popeşti Leordeni / Astra II), Sporin (ACS Poli II / Industria Galda)
– et.7: Tuca (Olimpia Rm. Sărat / CSM Roman), Gal (Oşorhei / Unirea Jucu)
– et.8: L. Boşneag (Mioveni II / FC Aninoasa)
– et.9: R. Pop (FC Bistriţa / Unirea Dej)
– et.10: Bg. Barbu (Viitorul Domneşti / Astra II), Vasi (ACS Poli II / Performanţa Ighiu)
– et.11: Sambu-Niati (AFC Od. Secuiesc / Csikszereda)
– et.12: G. Preda (Lieşti / SC Bacău)
– et.13: Dediu (SC Bacău / Cetate Râşnov), Mariean (Cetate Râşnov / SC Bacău), Pahonţu (Astra II / Metaloglobus)
– et.14: L. Săraru, Bloţu (ambii Şirineasa / Flacăra Moreni)
– et.15: V. Lică (FC Voluntari II / Şirineasa), Rebegea (Recolta Dorolţ / Unirea Jucu), Al. Ignat (Ulmeni / Metalurgistul Cugir)

Două au fost recordurile inedite în ceea ce priveşte autogolurile. Astfel, în meciul SC Bacău – Cetate Râşnov (4-1), din etapa a 13-a, ambele echipe au avut câte un autogol în dreptul lor, în timp ce în partida Flacăra Moreni – CS Şirineasa (3-0), din etapa a 14-a, gazdele au beneficiat de două autogoluri.

Valentin Buhăcianu, golgeterul Ligii 3

În ceea ce îi priveşte pe cei mai buni marcatori din toate cele cinci serii ale actualei ediţii de campionat, lider este atacantul celor de la Atletico Vaslui, Valentin Buhăcianu (foto, jos), cu 16 reuşite. Atacantul grupării vasluiene deţine şi recordul pentru cele mai multe goluri marcate într-un singur meci, el marcând toate cele patru reuşite ale echipei sale în victoria cu SC Bacău, scor 4-2, meci care a contat pentru etapa a VII-a a seriei I.

La doar două goluri distanţă se află colegul de serie, Barna Bajkó, căpitanul celor de la AFK Csikszereda. Podiumul este completat de Alexandru Buziuc, care a înscris de 13 ori pentru satelitul prim-divizionarei Gaz Metan Mediaş.

Pe lista celor care au marcat de cel puţin 10 ori se află şi golgeterii seriilor doi şi trei. În seria a doua, Silviu Moise (Delta Dobrogea) şi Valentin Ghenovici (Metaloglobus) sunt la egalitate, cu câte 10 reuşite, diferenţa dintre cei doi rezumându-se la golurile din penalty: 1 pentru primul şi 3 pentru al doilea. În seria a treia, lider este Andrei Iliescu, de la nou-promovata Flacăra Moreni, cu 11 goluri, cu unul mai mult decât Adrian Voicu (FC Voluntari II) şi Fotescu (ACSO Filiaşi), alţi doi jucători departajaţi de reuşitele de la punctul cu var.

În schimb, sub cota 10 se află liderul seriei a IV-a, veteranul Ousmane Ndoye (foto jos), care a înscris pentru Cetate Deva de 9 ori, un record impresionant, în condiţiile în care senegalezul a evoluat doar în ultimele patru meciuri ale turului de campionat.

Ca un element de culoare, din prima parte a sezonului, cei mai buni executanţi de lovituri de pedeapsă au fost mai sus amintitul Barna Bajkó şi portarul celor de la Viitorul Ulmeni, Alin Bota, ambii cu câte cinci reuşite de la punctul cu var.

Iată lista jucătorilor care au marcat de cel puţin 10 ori în turul ediţiei de campionat:

1. Valentin Buhăcianu (Atletico Vaslui) – 16 goluri – 1 pen.
2. Barna Bajkó (AFK Csikszereda) – 14 goluri – 5 pen.
3. Alexandru Buziuc (Gaz Metan II) – 13 goluri – 2 pen.
4. Hany Ragab Zaki Afifi (Atletico Vaslui) – 12 goluri
5. Andrei Iliescu (Flacăra Moreni) – 11 goluri – 2 pen.
6. Adrian Ionuţ Voicu (Voluntari II) – 10 goluri
7. Silviu Cristian Moise (Delta Dobrogea) – 10 goluri – 1 pen.
8. Alexandru Andrei Fotescu (ACSO Filiaşi) – 10 goluri – 2 pen.
9. Valentin Mădălin Ghenovici (Metaloglobus) – 10 goluri – 3 pen.

Clasamentul integral al tuturor marcatorilor din turul campionatului ediţiei 2016-2017 al Ligii 3 este disponibil în format electronic: CLASAMENTUL GENERAL AL GOLGETERILOR LIGII 3

Foto adiţional: Alexandru Mănăstire, Cristi Lapa, Sorin Pană şi SCM Piteşti Facebook