Foto: ACS Foresta Suceava Facebook

Sezonul regular al ediţiei 2021-2022 din Liga 3 a ajuns la jumătatea lui, de vineri urmând a se da startul returului. Runda cu numărul 10 va fi prima din partea a doua a acestei faze a competiţiei, însă din turul campionatului au mai rămas patru partide fără rezultat, dintre care una a fost reprogramată (CSM Râmnicu Sărat – Dinamo Bacău), iar alte trei sunt pe rolul Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF (CSM Feteşti – Înainte Modelu, Avântul Periam – Gloria Lunca-Teuz Cermei, ACSO Filiaşi – Petrolul Potcoava).

Actuala ediţie de campionat va aduce în premieră o fază suplimentară, care va consta, pentru fiecare serie, într-un play-off între primele patru clasate şi un play-out între celelalte şase rămase. La finalul acestei etape a competiţiei va avea loc, ca şi în sezonul anterior, o rundă de două baraje tur-retur, în urma căreia se vor decide echipele promovate în sezonul viitor din Liga 2 Casa Pariurilor.

Prima parte a analizei evenimentelor petrecute în turul campionatului este dedicată seriilor 1-5, urmând ca în partea a doua să vedem ce s-a întâmplat în celelalte cinci.

Invincibila Dante Botoşani, lider detaşat în seria 1

Cel mai neaşteptat lider din actualul sezon este cel din prima serie, acolo unde Dante este singura neînvinsă şi are şase puncte în plus faţă de Şomuz, pe care tocmai i-a învins în meciul direct din ultima etapă a turului. Gruparea din Botoşani (foto, în alb-roşu) are cel mai mare avans dintre toţi liderii de serie din Liga 3.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Echipa antrenată de Vespazian Colban are cele mai multe goluri marcate în serie (16) şi cele mai puţine primite (4), la acest al doilea capitol fiind pe podiumul întregului eşalon al treilea. Cu un prim 11 în care mai bine de jumătate sunt jucători cu experienţă în Liga 2 şi Liga 3, ba chiar şi primul eşalon, cum ar fi Dumitraş, Drugă, Căinari, Al. Ichim, Al. Marin sau Hărăguţă, toţi veniţi în această vară, botoşănenii au luat faţa unor echipe cu mari pretenţii la promovare.

Foresta se află la nouă puncte distanţă, Ceahlăul la zece, iar Miroslava la 13, iar în aceste condiţii, Dante nu pare că mai are vreo şansă de a rata play-off-ul, în timp ce lupta pentru celelalte trei locuri se anunţă a fi una aprigă.

Suporter Club Oţelul are cel mai bun atac din Liga 3

Seria a doua a adus-o în fruntea clasamentului, după nouă runde, pe gruparea antrenată de Dorinel Munteanu, revenit în oraşul de la malul Dunării după nouă ani. În mandatul de atunci, când a antrenat fosta echipă Oţelul Galaţi, liderul selecţiilor la echipa naţională a României a intrat în istorie, câştigând Liga 1 şi Supercupa şi ducând echipa în grupele Ligii Campionilor.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Acum, noua echipă a Galaţiului se află pe locul 1 în serie, cu cel mai bun atac din întreg eşalonul, cu un total de 33 de goluri marcate, cu câte opt marcate în poarta celor de la Făurei şi de la Sportul Chiscani. Lupta pentru calificarea în play-off-ului seriei va fi una încinsă, în condiţiile în care primele patru clasate la finalul turului au câte un punct distanţă între ele, iar Metalul Buzău stă la pândă, fiind la două puncte de locul 4.

Satelitul Farului a pierdut viteză pe final de tur

A doua echipă a celor de Farul Constanţa a pornit sezonul ca din tun, fiind clară intenţia de a face pasul spre eşalonul secund la finalul actualei ediţii de campionat. Debutul echipei antrenate de Sorin Rădoi a fost unul fulminant, cu şapte victorii consecutive şi nimic nu părea a-i opri din drumul spre promovare. Însă restanţa cu CS Afumaţi a adus primul eşec şi trezirea din vis, fiind urmată de un egal mai puţin scontat pe terenul Gloriei Albeşti, dar Farul 2 a terminat turul în fotoliul de lider.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

De paşii greşiţi din ultimele două meciuri au profitat CS Afumaţi şi surpriza Agricola Borcea, care au încheiat turul la două puncte în spatele constănţenilor. Imediat după ele se află SC Popeşti-Leordeni, la trei puncte de lider, iar cele patru echipe sunt favorite certe la accederea în play-off.

Cu cea mai bună defensivă din Liga 3, Progresul Spartac defilează spre baraj

După ce în sezonul trecut au ratat de puţin participarea la baraj, bucureştenii de la Progresul Spartac au planuri mari în noul sezon. Într-o serie cu cinci echipe satelit din Liga 1, gruparea din cartierul Giurgiului are doar o remiză la final de tur, restul partidelor fiind câştigate pe linie. Cu cea mai bună defensivă din toate seriile, doar două goluri primite, Progresul Spartac are un avans de patru puncte în faţa celor de la CS Tunari şi are toate atuurile în mână pentru a merge la barajul care va duce spre Liga 2.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Principalele contracandidate sunt gruparea antrenată de Ştefan Odoroabă şi a doua echipă a celor de la FC Rapid 1923, aflată la un punct în urma Tunariului. Clasamentul seriei se rupe după podium, cu o diferenţă de nouă puncte faţă de locul 4, pentru care se anunţă o luptă pe viaţă şi pe moarte. Dinamo 2 şi Real Bradu au acelaşi punctaj, urmate la un punct de Unirea Bascov şi Flacăra Moreni şi la două de Academica Clinceni 2. Chiar dacă sunt la cinci, respectiv şapte puncte de ultimul loc ce duce în play-off, sateliţii celor de la FCSB şi Campionii FC Argeş nu sunt ieşiţi total din calcule.

Odorheiu de la agonie la extaz, Sepsi 2 şi Pucioasa în cărţi pentru promovare

După ce în vară s-a salvat în ultima clipă de la retrogradare în urma unui baraj în dublă manşă cu Viitorul Liteni, AFC Odorheiu Secuiesc a trecut printr-o schimbare radicală. A fost adus un nou antrenor, Mihai Ianc, cel care i-a fost secund lui Adrian Iencsi la Rapid, iar lotul a fost schimbat din rădăcini, 15 jucători noi fiind transferaţi în vară.

În noua formulă, gruparea din Harghita a avut un parcurs incredibil, cu doar un singur eşec, astfel că a terminat turul pe primul loc, e drept la egalitate de puncte cu satelitul celor de la Sepsi, dar cu un golaveraj superior.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Cele două echipe din fruntea clasamentului seriei a cincea au un singur rival serios la promovare, pe FC Pucioasa, echipă aflată la două puncte distanţă de ele. Returul va fi unul în care principala miză, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, o va constitui doar locul 4, care va desemna echipa care le va însoţi pe cele trei în play-off. Momentan acesta este ocupat de KSE Târgu Secuiesc, aflată la şase puncte de ultima treaptă a podiumului, dar speranţe la el mai trag alte patru echipe, inclusiv SR Braşov, aflată acum la şase puncte de KSE.

Articol scris de Mihai ANDRIEŞ