Foto: Cornel Biholari

ASU Politehnica a sunat joi adunarea pentru un mini-retur care se anunţă foarte dificil. Deşi vor pleca şi câteva nume importante în această iarnă, conducerea „Băieţilor în ghete” e optimistă în privinţa întăririi echipei.

Printre cele 27 de nume prezente la reunire s-au numărat Bogdan Vasile, care şi-a încheiat conturile cu Chindia, olandezul Claudio Kiala şi moldoveanul Cristian Dros. Deşi încă nu s-au despărţit oficial de timişoreni. Bogdan Bozian, Ionuţ Plămadă şi Răzvan Ghinescu au privit doar de pe margine prima şedinţă de pregătire a anului.

Bozian vrea să joace mai aproape de casă din motive familiale şi e dorit cu insistenţă de către Crişul Chişineu Criş, care îl vrea şi pe Gelu Velici. Atacantul a fost pus pe lista de transferuri după o ceartă cu un suporter, dar s-a pregătit joi alături de restul colegilor.

Până pe 21 ianuarie ar trebui să fie conturat lotul

Dacă Adrian Poparadu (pregătire separată) şi Ionuţ Miholca, ultimul cu o gravă accidentare (ligamente încrucişate rupte) au fost absenţi din motive medicale, în schimb tânărul Călin Popescu îi va părăsi de asemenea pe bănăţeni fiind în vizorul celor de la Sepsi.

Vestea bună pentru suporterii lui ASU Poli e că există şi variante de înlocuire a celor care pleacă.

“Sunt cinci jucători care au venit azi să-i observăm. Nu există nicio certitudine, certitudine e în momentul în care am semnat. Eu zic că lotul va fi mai bun, dorinţa noastră e să fie mai bun. Noi avem obligaţia ca la ediţia 2019-2020 să fim la linia de start şi sunt sigur că e un obiectiv pe care-l putem atinge”, a declarat Marius Cociu, managerul sportiv al lui ASU Poli.

“Au venit o parte din băieţii cu care vrem să colaborăm, o parte sunt din generaţia 2003, îi aşteptăm şi pe ceilalţi. Până în 21 ianuarie vrem lotul conturat în proporţie de 90-95%… Politica noastră e în principal de a merge pe jucători tineri. Din păcate sunt câţiva jucători de care ne vom despărţi. Eu personal vreau să le mulţumesc pentru activitatea la clubul nostru. O mare parte din rezultate li se datorează şi lor. Motivele sunt diferite, important e să găsim soluţii pentru a aborda cu mai mare încredere returul de campionat”, a precizat antrenorul Cosmin Petruescu.

Un moldovean şi un olandez la reunire

Bogdan Vasile (23 de ani) a crescut la Banatul după care a plecat la Viitorul, ultima dată a activat la Chindia Târgovişte, unde a avut patru apariţii în acest sezon.

Cu alb-violeţii ar mai putea semna un jucător din Moldova, Cristian Dros (Zaria Bălţi). Acesta are 20 de ani, deţine şi paşaport românesc şi e un mijlocaş central care poate evolua şi pe linia de fund, având totodată calitatea de a fi ambidextru. În sezonul 2018 al Diviziei Naţionale (prima ligă moldovenească) a jucat în 22 de partide şi are de asemenea o apariţie în preliminariile Europa League contra polonezilor de la Gornik Zabrze, având în palmares şi o cupă a Moldovei.

O altă noutate la reunire a fost aripa stângă Joao Claudio Kiala, un olandezo-angolez în vârstă de 21 de ani. Acesta a jucat ultima dată în Liga a 3-a belgiană la Patro Eisden Maasmechelen, unde a fost coleg cu Prince Rajcomar, fostul vârf al lui ACS Poli.

Celelalte nume noi la ASU Poli sunt Răzvan Ilan şi Alex Pituc (fundaşi dreapta), juniori născuţi în 2001 şi care aparţin de LPS Banatul, de unde au fost înregimentaţi la Centrul Naţional de Pregătire Târgu Mureş.

Pe lângă tinerii din propriul Centru, precum Borbei, Denis Radu sau Gaşpar, cu ASU Poli se pregăteşte şi atacantul Alex Rus, care încă aparţine de club.

Pregătiri în balon şi afară

Din cauza condiţiilor de afară primele şedinţe de pregătire ale alb-violeţilor au loc atât în balon, Baza 2 – locaţia reunirii, fiind dotată cu unul care are două terenuri sintetice de dimensiuni reduse, precum şi afară, unde joi s-au efectuat doar alergări uşoare.

“Într-adevăr aşteptam cu nerăbdare reluarea antrenamentelor, chiar dacă e o perioadă nu prea plăcută din punctul de vedere al jucătorilor, dar e o perioadă indispensabilă. 10 zile încercăm să ne organizăm, şi administrativ, organizatoric, sportiv punem accent pe readaptarea la efort, teste fizice, teste medicale după care uremază două săptămâni de pregătire pe plan local. Din 21 ianuarie până în 2 februarie, apoi perioada precompetiţională destinată jocurilor de pregătire. Dispunem de condiţii bune de pregătire pentru România, dacă ne gândim că avem şi la Ştiinţa o pistă de atletism, un teren mare de iarbă, două terenuri acoperite sintetice, aici avem balon, condiţii de refacere, sală de forţă. Din punct de vedere al infrastructurii stăm destul de bine”, a mai spus Cosmin Petruescu, tehnicianul „Băieţilor în ghete”.

Primul joc amical al lui ASU Poli va fi pe 19 ianuarie cu tradiţionala parteneră din această perioadă, FC Bazoş.

Articol scris de Cornel BIHOLARI