Vineri, de la ora 18:00, va debuta ediţia cu numărul 78 a eşalonului secund, a doua din istorie în format cu o singură serie. Meciul inaugural va fi cel de la Târgu Mureş, între ASA 2013 şi nou-promovata CS Ştiinţa Miroslava. Până la startul acestui meci şi implicit al noului sezon, vă oferim o retrospectivă a ceea ce a însemnat ediţia 2016-2017 a competiţiei Liga 2.

La finalul campionatului, Juventus Bucureşti şi Sepsi OSK Sfântu Gheorghe au obţinut promovarea în Liga I, reuşind performanţa de a bifa o dublă promovare, după ce în vara trecută au făcut pasul spre Liga 2. O a treia echipă, UTA Bătrâna Doamnă, a ratat promovarea după ce a disputat un meci de baraj, în dublă manşă, contra celor de la ACS Poli Timişoara.

Doi dintre golgeteri au schimbat echipa în vară

Cel mai bun marcator al sezonului a fost atacantul campioanei Juventus Bucureşti, Remus Chipirliu, care a înscris de 30 de ori în porţile adverse, de 10 ori din lovitură de la 11 metri. Podiumul a fost completat de alţi doi atacanţi, Adrian Petre de la UTA Bătrâna Doamnă şi veteranul Attila Hadnagy de la Sepsi, ambii cu câte 28 de reuşite. Diferenţa între cei doi a fost făcută la punctul cu var, acolo unde arădeanul a marcat de patru ori, iar căpitanul covăsnenilor de cinci.

Dintre cei trei marcatori, doi au schimbat echipa în această vară, Chipirliu semnând cu Astra, iar Adrian Petre cu danezii de la Esbjerg fB.

26 de ani şi jumătate diferenţă între veteranul şi juniorul sezonului

În ceea ce priveşte jucătorii folosiţi de cele 20 de echipe care au început sezonul trecut, pe teren au intrat un total de 593, dintre care 38 au evoluat pentru două echipe diferite din Liga 2, iar alţi doi chiar pentru trei. În cazurile lui Alin Pătraşcu şi Marian Neagu acest lucru a fost posibil după ce una dintre echipele pentru care au evoluat s-a retras din competiţie, Unirea Tărlungeni (Pătraşcu) şi ACS Berceni (Neagu).

Extremele de vârstă au fost Dumitru Mitu şi Alin Văsălie, primul fiind născut pe 13.02.1975, iar cel de-al doilea pe 21.04.2002. Mitu a intrat ultima dată pe teren la 41 de ani, 7 luni şi 18 zile, în meciul dintre Şoimii Pâncota şi ACS Berceni, anulat ulterior după ce Şoimii a fost exclusă, iar ACS Berceni s-a retras. La polul opus, Văsălie a debutat la 28 de zile după ce a împlinit 15 ani.

Patru jucători au evoluat câte 34 de meciuri

Recordul ca număr de partide disputate în precedenta ediţie de campionat a fost de 34. Cu această cifră figurează în dreptul lor patru jucători, trei de la Chindia şi unul de la ASU Poli. Dacă timişorenii l-au avut pe listă pe golgeterul Blănaru, dâmboviţenii au avut jucători din trei compartimente: fundaşul Pătru, mijlocaşul Liviu Mihai şi atacantul Neguţ.

Chindia a fost lider şi la capitolul cei mai puţini jucători folosiţi (fără a lua în calcul echipele retrase sau excluse), dâmboviţenii utilizând 25 de jucători. La polul opus s-a aflat Metalul Reşiţa, cu 48 de jucători intraţi pe teren şi alţi trei rezerve nefolosite. Echipa care şi-a disputat meciurile din sezonul trecut la Snagov a fost lider ex aequo cu Şoimii Pâncota la capitolul jucători străini. Ambele grupări au folosit câte cinci fotbalişti de peste hotare, contribuind împreună cu două cincimi la totalul celor 25 de străini care au evoluat în sezonul trecut al Ligii 2.

Listele cu numele tuturor jucătorilor care au figurat pe foile de joc ca titulari sau rezerve în ediţia 2016-2017 a eşalonului secund, cu tot cu numărul de meciuri disputate pot fi accesate în format electronic în broşura alăturată, realizată de Departamentul Competiţii al Federaţiei Române de Fotbal: