Ediţia 2015-2016 a Ligii 2 se îndreaptă cu paşi repezi spre faza a doua a competiţiei, care va debuta pe 9 aprilie. Din sezonul regular a mai rămas de disputat o singură etapă a 26-a, programată a se disputa pe 1 şi 2 aprilie. În acest moment se cunosc opt dintre cele 12 echipe care vor evolua în play-off, cât şi echipa care a retrogradat direct din seria I.

Au mai rămas patru locuri libere pentru play-off

Ceahlăul a câştigat duelul cu Oţelul şi gruparea gălăţeană va termina sezonul regular pe locul 13, echivalent cu retrogradarea directă în Liga 3. Tot din seria I s-au calificat în play-off Rapid Bucureşti, Dunărea Călăraşi, Academica Clinceni, Farul şi Dacia Unirea, ultimul loc fiind disputat de SC Bacău şi ACS Berceni.

În seria a doua, certitudinile se numesc Gaz Metan, Chindia şi UTA Bătrâna Doamnă. Pentru restul de trei locuri se află în cursă cinci echipe: CSM Râmnicu Vâlcea, FCM Baia Mare, CS Mioveni, FC Braşov şi U Cluj, primele două urmând a se întâlni în meci direct în ultima etapă.

Reguli speciale pentru clasamentul de start al play-off-ului şi play-out-ului

În conformitate cu regulamentul de organizare şi desfăşurare a jocurilor din play-off şi play-out, la startul acestei faze a competiţiei, echipele participante vor avea un punctaj stabilit după cum urmează:

– 1) din totalul punctelor obținute în timpul sezonului regular se vor scădea punctele obținute în meciurile cu echipele de pe locurile 13 şi 14 din seria respectivă.

În seria I, care a avut doar 13 echipe, se vor scădea punctele obţinute din meciurile cu Oţelul. În seria a doua există o situaţie specială, datorată excluderii echipelor FC Caransebeş şi FC Bihor, astfel că se vor scădea punctele obţinute cu aceste echipe.

2) punctajul obținut în urma calculului de la punctul 1, va fi înjumătățit

– 3) în cazul în care numărul de puncte obținut după calculul de la punctul 1 este impar, după împărțirea la 2, rezultatul se va rotunji cu 0,5 (de exemplu: 31 prin împărțire la 2 rezultă 15,5, care se va transforma în 16)

Zece etape după tabela Berger de 6

Pentru stabilirea jocurilor din play-off/play-out, echipele vor prelua numerele schemei Berger pentru șase echipe, corespunzător locului ocupat în clasamentul rezultat după înjumătăţirea punctelor obţinute la finalul sezonului regular.

Astfel, locului 1 din clasamentul final al sezonului regular, i se va atribui numărul 1 din schema Berger ș.a.m.d., locului 6 din clasamentul final al sezonului regular, i se va atribui numărul 6 din schema Berger, locului 7 din clasamentul final al sezonului regular, i se va atribui numărul 1 din schema Berger, ș.a.m.d., locului 12 din clasamentul final al sezonului regular, i se va atribui numărul 6 din schema Berger.

Echipele calificate în faza a doua a Ligii 2 vor disputa un număr de zece partide (primele șase clasate joacă între ele, respectiv echipele clasate pe locurile 7-12 joacă între ele), în sistem tur-retur.

Se anulează cartonaşele galbene din sezonul regular

La propunerea reprezentanților Ligii 2, în şedinţa Comitetului Executiv din data de 01.02.2014 s-a aprobat anularea cartonașelor galbene acumulate în sezonul regular, precum și a suspendărilor rezultate în urma acestora, pentru faza a doua (play-off/play out) menținându-se numai suspendările aplicate pentru cartonașele roșii.

Dacă un jucător primeşte avertisment în patru jocuri diferite din play-off/play-out, el va fi automat suspendat pentru următorul joc. Aceeaşi sancţiune se aplică şi atunci când jucătorul acumulează şapte şi, respectiv, nouă avertismente în play-off/play-out.

Mai multe detalii privind Regulamentul de organizare şi desfăşurare a play-off-ului şi play-out-ului Ligii 2, ediţia 2015-2016 sunt disponibile în format electronic: DESCARCĂ REGULAMENT PLAY-OFF / PLAY-OUT LIGA 2.