Sâmbătă, la fix trei săptămâni după ce a împlinit 15 ani, portarul Alexandru Marinoiu a debutat în Liga 2, fiind introdus pe teren în minutul 87 al partidei dintre CSM Râmnicu Vâlcea şi Metalul Reşiţa, scor 2-0. Atunci când a atins balonul, a fost aplaudat de colegii săi din tribună, în frunte cu Florin Costea.

Marinoiu, născut pe 19 martie 2001, are o înălțime impresionantă, 1,97 metri și amintește de Laurențiu Brănescu, un alt portar lansat de CSM Râmnicu Vâlcea.

Al patrulea portar care a debutat la CSM în ultimii şase ani

”A fost un joc care ne-a permis să facem acest lucru și mă bucur că am avut posibilitatea să dăm șansa unui copil atât de tânăr, să facă pasul spre Liga 2. De aici, depinde foarte mult de cum va munci și cum va fi preocupat să crească. Depinde doar de el” a spus antrenorul principal al CSM-ului, Adrian Dulcea la conferința de presă susținută după joc.

Antrenorul de portari, Robert Tufiși (foto, dreapta) îl aseamănă pe Alexandru Marinoiu cu un fost mare internațional. ”Marinoiu aduce foarte mult cu Silviu Lung senior, așa îl văd eu, iese bine pe centrări, are  1,97 metri și 47 jumătate la picior. Este al patrulea portar antrenat de mine care a debutat în Liga 2 în șase ani, ceea ce este o realizare bună. Ceilalţi trei sunt Chiriță, Brănescu şi Prvulovic şi pe toți i-am luat de zero. Mai avem alţi trei care pot face acest pas în viitorul apropiat. Popa apără la juniori, iar Sporea și Voicilă sunt împrumutaţi la Băbeni, respectiv Cozia, în Liga a IV-a” a declarat Robert Tufiși.

Interesant de remarcat este că statistica acestui sezon a consemnat două reveniri în activitate ale antrenorilor de portari, din lipsă de efectiv. Primul pe listă a fost Ovidiu Suciu, care la aproape 42 de ani a fost rezervă pentru Olimpia Satu Mare, iar al doilea a fost Robert Tufişi, care va împlini 40 de ani pe 28 mai şi a stat pe bancă în mai multe meciuri din 2016, forţat de accidentarea lui Dragoş Geantă.

Primul "2001" din primele două eşaloane

Debutul lui Marinoiu a consemnat o premieră în fotbalul românesc, portarul CSM-ului fiind primul jucător născut în 2001, care a evoluat în primele două eşaloane. În Liga 3, recordul îi aparţine lui Mihai Eugen Ionică de la Gloria Popeşti Leordeni, care va împlini 15 ani pe 18 mai şi care a debutat încă din turul campionatului, într-un meci cu Juventus. La data debutului, Ionică avea 14 ani, 5 luni şi 26 de zile stabilind recordul de vârstă al actualei ediţii de campionat a Ligii 3, pentru cel mai tânăr jucător folosit.

În sezonul precedent al Ligii 2, Unirea Tărlungeni a fost prima echipă din primele trei eşaloane care a folosit un jucător născut în 2000, pe numele său Albert Neculai.

Marinoiu şi Irimia au stabilit noile recorduri de vârstă ale sezonului

Portarul CSM-ului l-a detronat pe vechiul deţinător al titlului de cel mai tânăr jucător care a evoluat în ediţia 2015-2016 a Ligii 2. Recordul precedent i-a aparţinut tot unui portar, Răzvan Egri (foto, jos), de la FC Bihor Oradea. Acesta a debutat la 15 ani, 2 luni şi 17 zile, însă Marinoiu a coborât ştacheta cu 56 de zile mai jos.

Tot un portar a stabilit ieri şi un nou record pentru cel mai vârstnic jucător care a evoluat în acest sezon. Noua performanţă îi aparţine vechiului deţinător al recordului, Cristian Irimia, de la Şoimii Pâncota. Acesta a evoluat ultima dată în noiembrie anul trecut, atunci când a stabilit recordul de 41 de ani, 3 luni şi 4 zile. De atunci, veteranul dintre buturile Şoimilor nu a mai fost folosit, revenind sâmbătă pe teren, prilej cu care a ridicat "ştacheta" la 41 de ani, 7 luni şi 19 zile, record pe care doar el îl mai poate depăşi până la finalul acestui sezon

Adi GEORGESCU (VÂLCEA) şi Mihai ANDRIEŞ