Ediţia inaugurală a Ligii Elitelor U19 a ajuns în faza turneului final al competiţiei, care se va disputa în perioada 5-7 mai 2016, la Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia. Dinamo şi FC Viitorul din seria Est, respectiv Universitatea Cluj şi Ardealul din seria Vest sunt echipele care s-au calificat în această fază a competiţiei, după ce au ocupat primele două poziţii din seriile lor în clasamentul final al sezonului regular.

În caz de egalitate, se vor bate direct lovituri de departajare

Conform regulamentului, câştigătoarele celor două serii au fost împerecheate în semifinale cu ocupantele locului secund din seria cealaltă. Astfel, în primul meci al zilei de joi, 5 mai, Dinamo va juca împotriva celor de la Ardealul, cu începere de la ora 16:00. A doua semifinală le va opune pe Universitatea Cluj şi FC Viitorul, partida urmând a se disputa de la ora 18:30.

Dacă la expirarea timpului regulamentar de joc echipele se află la egalitate se vor executa direct lovituri de departajare. Fiecare echipă va executa cinci lovituri de la 11 metri. Dacă după executarea acestor cinci lovituri, egalitatea  persistă, se va executa alternativ câte o lovitură de pedeapsă de fiecare echipă (alții decât cei care au executat prima serie de cinci lovituri) până când diferența va fi de un gol.

Finalele se dispută sâmbătă

Învinsele din cele două semifinale se vor întâlni sâmbătă, 7 mai, de la ora 15:00, în finala pentru locurile 3-4. Marea finală, care va decide campioana ediţiei inaugurale a Ligii Elitelor U19 şi, totodată, echipa care va reprezenta România în ediţia 2016-2017 a UEFA Youth League, ramura echipelor campioane, se va disputa în aceeaşi zi, cu începere de la ora 17:30, iar după meci va urma festivitatea de premiere.

Şase echipe au retrogradat din Liga Elitelor U19

Finalul sezonului regular al competiţiei a consemnat nu doar echipele care s-au calificat în semifinale, ci şi numele formaţiilor care din sezonul viitor vor evolua în Campionatul Naţional de Juniori A, al doilea eşalon al categoriei de vârstă sub 19 ani. Din seria Est au retrogradat Juventus Bucureşti, Dinicu Golescu şi CSS Botoşani, în timp ce din seria Vest au părăsit competiţia Gaz Metan Mediaş, LPS Bihorul şi LPS Banatul Timişoara. Locul acestora va fi luat din sezonul următor de câştigătoarele celor şase serii ale actualei ediţii a Campionatului Naţional de Juniori A, competiţie care se va încheia pe 22 mai.

DIn 11 mai începe Cupa României Elită U19

Sezonul 2015-2016 mai aduce o premieră la nivel de juniori sub 19 ani, o nouă competiţie în format cupă, la care vor participa primele opt echipe din clasamentul final al fiecărei serii a sezonului regular. Cele 16 echipe au fost împerecheate în meciuri eliminatorii, în cadrul optimilor programate a se disputa pe 11 mai, de la ora 18:00, învingătoarele urmând a se califica în sferturi.

Iată programul primei runde a Cupei României Elită U19:

LPS Roman – Universitatea Cluj
CS U Craiova – FC Viitorul
FC Ceahlăul – ACS Poli Timişoara
Pandurii Târgu Jiu – CS Mioveni
Concordia Chiajna – Viitorul Mihai Georgescu
Olimpia Satu Mare – Farul Constanţa
FC Voluntari – Ardealul Cluj
UTA Bătrâna Doamnă – FC Dinamo 1948