Dumbrăvița va reprezenta Banatul pentru a doua oară la faza finală din Cupa Satelor, iar echipa e gata să se autodepășească la turneul final care va avea loc în Sibiu, la Gura Râului, de pe 20 pe 22 mai.

Când au obținut calificarea în faza finală a Cupei Satelor, jucătorii și antrenorul de la Dumbrăvița s-au prins în hora bucuriei pe teren și au sărbătorit în fața celor care au venit să-i susțină. Înaintea finalei – unde așteaptă din nou susținerea părinților din tribune – rămân concentrați și hotărâți să ia fiecare meci pas cu pas și să depășească performanța de la prima ediție, când Dumbrăvița a terminat faza finală pe locul al șaselea.

Ștefan Adrian, antrenorul echipei comunei și al clubului CSC Dumbrăvița, de unde provin majoritatea jucătorilor, a povestit pentru FRF.ro cum e atmosfera în grupul jucătorilor săi, dar și cât de aproape a fost comunitatea de echipă în aventura de la Cupa Satelor.

Ce jucători alcătuiesc echipa care reprezintă Dumbrăvița?
Eu sunt antrenorul echipei CSC Dumbrăvița, iar majoritatea jucătorilor vin de la echipa de club unde antrenez categoria de vârstă 2009-2010. Avem 5 jucători din exterior, de la Poli, Banatul și Ripensia Timișoara. Ei erau în vizorul nostru, dar a fost alegerea lor să facă parte din aceste echipe. Nucleul pe care îl avem acum la Cupa Satelor este foarte bun, suntem ca o adevărată familie. Copiii își împart zilele de naștere, sunt disperați după fotbal. Și când sărbătoresc zile de naștere, prima oară joacă fotbal și după aceea stau la masă. Sunt foarte uniți. Părinții au înțeles și ei că părintele are rolul de părinte, nu are rolul de antrenor. Și am reușit să creez un grup foarte unit atât cupărinții, cât și cu copiii. Părinții lasă antrenorul să-și facă treaba așa cum știe el mai bine și îi simțim foarte aproape și pe ei.

Câți jucători aveți în total la CSC Dumbrăvița?
În total sunt vreo 250 de copii de diferite grupe. Avem de la copii născuți în 2017 până la copii născuți în 2007. La grupa mea, 2009-2010, în total am 57 de copii, împărțiți în două grupe. Sunt unii care își doresc să facă fotbal de performanță, iar din grupa a doua fac parte cei începători. Dacă au creștere, trec și ei la prima grupă. Noi nu refuzăm niciun copil pentru că mentalitatea mea e că fiecare copil trebuie să facă sport, dar nu toți pot avea progresul pe care îl au unii care fac fotbal de mai multă vreme. Dar sunt părinți care ne spun de când îi înscriu că ei nu vor fotbal pentru copiii lor, vor doar să facă fotbal, mișcare. Atunci clar nu se vor plia pe programul primei grupe, cu turnee, cu cantonamente, meciuri în campionat.

Dar la vârsta lor e păcat să-i refuzi. Nu vrei să devină copilul frustrat, că a vrut să se înscrie la fotbal, dar l-au refuzat antrenorii. Noi îi primim pe toți cei care vor să vină. Menirea noastră e să-i antrenăm, să-i învățăm, cât poate să se dezvolte fiecare.

Ce v-a determinat să vă înscrieți la Cupa Satelor? Ați participat și la prima ediție
La prima ediție a fost alt antrenor, au ajuns la turneul final. Eu am ales Cupa Satelor pentru că o văd ca pe o rampă de lansare pentru copii, mai ales dacă fac o figură frumoasă. Este un proiect foarte bine gândit. Atâta timp cât vin oameni de fotbal, mai ales la turneul final, să-i vadă pe copii, e important. Chiar am urmărit mai mulți copii care au ajuns la turneul final și au făcut parte apoi din loturile naționale. Și să te califici la un turneu final, asta ții minte toată viața. Totuși, e vorba de un turneu unde se stabilește campioana pe țară, nu pe județ sau pe regiune.

Cum ați sărbătorit calificarea în finală?
Ne-am întâlnit, am dat o masă la copii – bine, noi facem asta oricum după fiecare meci – am cântat în vestiar, în autocar, am sărbătorit cu cupa pe masă. Părinții și alți băieți mai mari din club ne-au așteptat la stadion și ne-au aplaudat, a fost o sărbătoare în Dumbrăvița. Părinții au fost extrem de fericiți, deja și-au luat cazări la Sibiu. Toată lumea este implicată. E plăcut să-i simți aproape. Toți ne sunt alături, ne-au felicitat. Sperăm să facem o figură frumoasă și la Sibiu.

Dincolo de ceea ce am menționat deja, ce impact are competiția asupra copiilor? Cum îi motivează participarea la Cupa Satelor?
Îi motivează foarte mult, îi văd că vorbesc cu toți copiii din centrul de copii și juniori, chiar și cu cei mai mari. Îi ajută pe viitor pentru că-și dau seama ce performanță au reușit să facă, să se califice la un turneu final. Copiilor, fiecare meci, fiecare gol, fiecare victorie, le dă încredere și îi face să se lupte mai mult pe viitor. Am copii care muncesc foarte mult, care stau doar cu mingea, fac abdomene, că așa vor ei. Au mentalitatea aceea, că munca doboară orice valoare individuală.

Ce obiectiv v-ați propus pentru faza finală?
Obiectivul nostru este să luăm fiecare meci pas cu pas, acolo vom vedea. Nu cred că este echipă calificată care să spună că nu și-ar dori finală. Dar luăm fiecare meci, că așa este normal, copiii trebuie să trateze fiecare meci cu seriozitate, iar ei știu lucrul acesta.

Cum credeți că ajută Cupa Satelor la dezvoltarea fotbalului grassroots? Ce aduce în comunități?
Eu cred că ajută pentru că se pot descoperi mici fotbaliști pe care lumea nu-i cunoaște. Iar ajungând la un turneu final – și chiar dacă nu te-ai calificat la turneul final, poate te-a văzut un antrenor – fiind vorba de o competiție atât de largă, atunci se pot vedea copiii, pot fi descoperiți.

Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal cu sprijinul Kaufland România și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.