Foto: Sportul Ilustrat - Sorin Pană

Denisa Georgiana Predoi (21 de ani) a făcut primii pași în fotbal la 10 ani, la Hunedoara, orașul natal, iar la 16 ani a ajuns la AS Independența Baia Mare, echipă la care se află și în prezent. Atacantul a vorbit, într-un interviu pentru FRF, despre ce înseamnă fotbalul pentru ea și cum a reușit să treacă peste cel mai dificil moment al carierei.

De la Hunedoara la Baia Mare

Fotbalul a făcut parte din viața Denisei Predoi încă de când era mică. Ieșea cu băieții în cartier, iar când ei jucau fotbal, Denisa nu stătea să privească de pe margine, ci intra și ea în teren. La vârsta de 10 ani, a început să joace fotbal într-un cadru organizat, dar tot alături de băieți. Totul a început când l-a însoțit pe un vecin de-al său care mergea la antrenament la clubul FC Hunedoara. Antrenorul i-a propus să joace, iar Denisa nu a stat pe gânduri și a acceptat provocarea. A rămas în echipa de băieți până la vârsta de 14 ani, când în cadrul clubului s-a format o echipă de fete. După desființarea echipei de fotbal feminin FC Hunedoara, Denisa și-a urmat drumul în fotbal, ajungând la AS Independența Baia Mare, în prezent numită ACS Fotbal Feminin Baia Mare.

“E puțin diferit atunci când joci cu băieții, pentru că ei intră mai agresiv, sunt mai puternici, dar regulile sunt aceleași. Nu este deloc dificil, doar trebuie să te bucuri de joc și să îți ajuți echipa cât poți de mult”, spune Denisa Predoi.

Foto: Sportul Ilustrat – Sorin Pană

Denisa Predoi joacă pe postul de atacant la ACS Fotbal Feminin Baia Mare și și-a trecut în cont cinci goluri în prima parte a sezonului din Liga 1, fiind totodată cea mai bună marcatoare a echipei. ACS Fotbal Feminin Baia Mare a bifat patru victorii în turul campionatului, cu Heniu Prundu Bârgăului (2-0), Selena SN Constanța (2-0), Carmen București (6-0) și Asociația Fotbal Club Fair-Play București (3-0), meciuri în care a înscris și Denisa câte un gol. Jucătoarea de 21 de ani a marcat și în poarta celor de la Piroș Security Arad, însă Baia Mare a fost învinsă cu 3-2. “Mă bucur enorm când înscriu sau când dau pasă de gol, dar cel mai mult contează să câștige echipa”.

Denisa Predoi are și o responsabilitate în plus în cadrul echipei, ea purtând banderola de căpitan. “Atunci când ești căpitan, tot greul cade cumva pe tine. Trebuie să sprijini echipa, să îți încurajezi coechipierele, să fii un lider în teren, dar în același timp este și o mândrie”.

Despre evoluția echipei din Baia Mare în turul Ligii 1 Feminin

ACS Fotbal Feminin Baia Mare a încheiat turul din Liga 1 Feminin pe locul 8, cu 13 puncte acumulate în 11 meciuri disputate. Denisa Predoi a vorbit despre momentele dificile pe care le-a înfruntat echipa sa în prima parte a sezonului. “La începutul campionatului a fost greu, pentru că am suferit mici modificări în club și nu am fost suficient de unite, dar ne-am dat seama că dacă nu suntem unite nu ajungem nicăieri. Apoi, am avut și un test pozitiv în cadrul echipei și am fost nevoite să stăm în carantină. Am pierdut câteva meciuri în care cred că puteam să jucăm mai bine dacă le-am fi disputat la momentul respectiv, dar ne-am revanșat pe final”.

Foto: Facebook – Asociația Clubul Sportiv “Fotbal Feminin Baia Mare”

Debut cu gol la naționala feminină a României

La vârsta de 16 ani, Denisa Predoi a primit prima convocare la loturile naționale de junioare, la U17. Primul său meci a fost împotriva Serbiei, la Timișoara, echipa României fiind învinsă atunci cu 2-0. Eram foarte fericită că joc pentru România, dar în același timp aveam și o teamă, aveam emoții foarte mari. Îmi aduc aminte primul meci, nu îmi ieșea nimic, eram copleșită de emoții”, a povestit Denisa.

După ce a trecut apoi pe la naționala U19, tânara jucătoare a fost convocată în premieră la naționala de senioare a României, în martie 2020. Hunedoreanca a marcat chiar în meciul său de debut la prima reprezentativă, împotriva selecționatei din Hong Kong (scor 4-1), în cadrul unui stagiu de pregătire din Turcia. “Sincer, nu am sperat că o să ajung la naționala României. Mi-am dorit mult să am măcar o convocare la echipa mare și am avut chiar ocazia să joc ca titulară în meciul cu Hong Kong, în care am și marcat. A fost o bucurie enormă, sper să mai bifez câteva convocări la naționala mare. A fost un debut excelent pentru mine, nu speram că voi juca atât de bine, dar am fost motivată și am dat totul pe teren”.

Denisa Predoi, a patra jucătoare de pe râdul de jos, de la stânga la dreapta

Promovarea în Liga 1

Pentru Denisa Predoi, unul dintre cele mai frumoase momente trăite până acum în carieră a fost promovarea cu echipa din Baia Mare în Liga 1 Feminin. Se întâmpla în anul 2018, când AS Independența Baia Mare a făcut un sezon excelent, adunând 40 de puncte în 14 meciuri jucate. Mai mult, meciul preferat al Denisei s-a jucat tot în acel sezon. AS Independența Baia Mare a învins-o pe Piroș Security Arad, scor 2-1, în deplasare, Denisa contribuind atunci la victorie cu un gol și o pasă decisivă.

“Promovarea în Liga 1 a fost un moment de neuitat. Ne așteptam să promovăm încă din tur, de la meciul decisiv cu Piroș, în care le-am băutut cu 2-1 la ele acasă, apoi nu am mai avut nicio problemă în retur. La acel meci a fost o bucurie enormă pentru noi că am reușit să ne impunem pe terenul lor. De atunci a fost foarte lejer, era clar că noi o să promovăm și nu ne-am mai făcut probleme”, își amintește Denisa Predoi.

Denisa are o rutină simplă în ziua meciurilor, analizează adversarul și își concentrează toată atenția asupra planului de joc. “Depinde de meci, dar de obicei la toate meciurile am emoții. Mă trezesc, mănânc și apoi încerc să mă concentrez pe meci, să analizez adversarul, să îmi dau seama cam ce ar trebui să fac. Când ajungem la teren, discutăm despre ce avem de făcut fiecare pe postul ei. Apoi, intrăm în meci și dăm tot ce avem mai bun”.

Cel mai dificil moment al carierei

În 2016, Denisa a suferit o accidentare la genunchi care a ținut-o departe de terenul de fotbal. “Trebuia să plec cu naționala U19 în Polonia. Jucam atunci în preliminariile Euro 2017, însă nu am mai putut să merg. A fost o perioadă dificilă pentru mine, dar am avut încredere și am reușit să trec cu bine peste acea accidentare”.

Căpitanul echipei din Baia Mare s-a bucurat tot timpul de susținere din partea familiei în cariera pe care și-a ales-o și le este recunoscătoare antrenorilor care au pregătit-o de-a lungul timpului pentru toate cunoștințele pe care le-a acumulat. “Familia mea a fost mereu alături de mine și m-au susținut indiferent de ce decizie am luat. Alina Moraru (n.r. fosta sa antrenoare la FC Hunedoara) și Liviu Ivasiuc (n.r. actualul antrenor al echipei Fotbal Feminin Baia Mare) au avut un rol important în dezvoltarea mea ca jucătoare, m-au ajutat tot timpul cu sfaturi și le mulțumesc pentru asta”.

Cel mai mare vis în fotbal

Obiectivul principal al Denisei este să se transfere la un club din afara țării, cel mai mare vis al său în fotbal fiind să îmbrace tricoul echipei FC Barcelona. “Îmi doresc să joc la o echipă din afară și să am un viitor în fotbal. Îmi doresc să ajung destul de departe cu fotbalul. Aș vrea să joc la Barcelona, chiar dacă știu că e foarte greu. Îmi place clubul, stilul lor de joc, îmi place și echipa de băieți, iar campionatul din Spania este unul dintre preferatele mele”.

În plus, idolul Denisei joacă la FC Barcelona. Este vorba despre nimeni altul decât Lionel Messi, căpitanul catalanilor. Îmi place felul lui de a se demarca, cum dă pase, absolut tot. Mi se pare jucătorul perfect, are toate calitățile”.

În timpul liber, Denisa își încarcă bateriile pentru antrenamente și meciuri. Adoră plimbările și îi place să se uite la filme.

Încrederea în sine, cheia către success

Tânara jucătoare a declarat că cel mai important sfat a fost să țină capul sus și să nu se dea bătută niciodată. La rândul său, Denisa le sfătuiește pe fetele care se află la început de drum în fotbal să aibă mereu încredere în forțele proprii și să nu renunțe indiferent de obstacolele întâlnite pe parcurs. “Dacă ar fi să le ofer un exemplu din cariera mea ar fi accidentarea de la genunchi. Atunci am stat foarte mult timp fără să joc fotbal, făceam multe exerciții pentru recuperare, dar tot am crezut că la un moment dat o să fie bine. Tot timpul trebuie să ai încredere. Dacă ai încredere în tine, poți reuși ce îți propui”.