România face parte din Grupa a 6-a de calificare la Mondialul din Franța, alături de Italia, Belgia, Portugalia și Moldova.

„Italia e o echipă experimentată, speculativă”

Italia, primul adversar al României, pe care tricolorele îl vor întâlni pe 19 septembrie la Cluj, a făcut parte din Grupa B la EURO 2017. Echipa pregătită de legendarul Antonio Cabrini a pierdut surprinzător în fața Rusiei în primul joc, 1-2 (gol marcat de Mauro), dar apoi și-a revenit! Italia s-a bătut de la egal la egal cu marea echipă a Germaniei, locul 2 în clasamentul FIFA, în fața căreia a cedat la limită, 1-2 (gol Mauro), după ce a evoluat întreaga repriză secundă în zece oameni. În ultimul meci, deși era eliminată din competiție, Italia a furnizat una dintre marile surprize din istoria Campionatului European, după ce a învins, 3-2 (goluri Sabatino 2 și Girelli), puternica formație a Suediei, care, în ciuda eșecului, s-a calificat în sferturile de finală.

„Italia a jucat diferit la EURO. Foarte slab cu Rusia, în fața căreia a pierdut fără drept de apel. Apoi s-a bătut cu Germania și a învins Suedia. Italia e o echipă experimentată, speculativă. Meciul trebuie tratat cu seriozitate, pregătit foarte bine. Italiencele au probleme pe faza defensivă, ce ar trebui speculate. Cu un joc în viteză pot fi surprinse. Am mai fost cu ele în preliminarii, cu ani în urmă și am pierdut greu. 0-1 în deplasare, cu un gol primit în prelungiri, și 1-2 acasă. Disputele cu Italia vor fi echilibrate”, a spus Mirel Albon, selecționerul naționalei României, prezent la EURO 2017, unde a vizionat câteva din meciurile adversarelor din preliminariile pentru Campionatul Mondial.

„Trebuie să găsim soluții în privința defensivei”

Belgia, adversar pe care România îl va întâlni tot în această toamnă, pe 20 octombrie, în deplasare, a plecat de la EURO tot cu un succes. Trupa pregătită de Ives Serneels a făcut parte din Grupa A, alături de Olanda, Danemarca și Norvegia. Debutantă la un Campionat European, Belgia a pierdut primul joc, 0-1 cu Danemarca, l-a câștigat pe cel de-al doilea, 2-0 cu Norvegia (goluri Van Gorp și Cayman), și au pierdut meciul decisiv pentru calificarea în „sferturi”, 1-2 cu Olanda (gol Wullaert).

„Belgia e o echipă foarte bună. A făcut un joc excelent contra Norvegiei. Putea să meargă mai departe, în sferturile de finală. Belgia are câteva jucătoare de mare valoare. Trebuie să găsim soluții în privința defensivei atunci când vom juca împotriva lor, să o blocăm pe Tessa Wullaert, atacantul de la VfL Wolfsburg, jucătoare de excepție. Dar nu e doar Wullaert! Să sperăm că putem profita de inconstanța lor în defensivă”, a spus Mirel Albon despre Belgia.

„Am mai spus, nu mi-am dorit Portugalia”

Portugalia rămâne „coșmarul” naționalei României! Portugalia e cea care a lăsat acasă naționala lui Mirel Albon, în urma barajului pentru EURO 2017. Debutantă și la un Campionat European, Portugalia a început cu stângul competiția, 0-2 cu Spania, dar a învins în cel de-al doilea joc, 2-1 cu Scoția (goluri Mendes Goal și Leite), păstrând astfel șanse de calificare în sferturile de finală înaintea ultimei etape din Grupa D. În confruntarea decisivă, cu Anglia, trupa pregătită de Francisco Neto a pierdut cu 1-2, deși cu un rezultat de egalitate ar fi ajuns în sferturile de finală.

„Portugalia a bifat un succes la EURO după ce a învins o echipă, Scoția, care nu a intrat niciun moment în ritmul competiției. În prima partidă, contra Spaniei, Portugalia a jucat slab, la pauză putând fi condusă cu 5-0. Am mai spus, eu nu mi-am dorit Portugalia în calificările pentru Mondialul din Franța. Pentru că meciurile cu Portugalia vin prea repede după barajul în care am pierdut calificarea la EURO. Îmi e teamă de faptul că fetele, în dorința de a-și lua revanșa, se vor concentra cu precădere pe aceste două meciuri. Sper ca până la ora primului meci cu Portugalia, 12 iunie 2018, să le mai treacă! Portugalia rămâne un adversar tare” a fost concluzia lui Mirel Albon.

Turneul final al Campionatului European feminin de fotbal și-a stabilit duminică seară „careul de ași”, din care, surprinzător, nu fac parte marile favorite Germania, campioana Olimpică de la Rio și locul doi în ierarhia FIFA, și Franța, locul trei mondial! În schimb, în semifinale s-a calificat Austria, debutantă la Campionatul European.

Programul semifinalelor de la EURO 2017:
3 august
ora 19.00, Breda
Danemarca – Austria
ora 21.45, Enschede
Olanda – Anglia
Meciurile sunt transmise în direct de Eurosport