Referitor la materialele apărute azi, 30 septembrie 2019, în mass-media, materiale despre dizolvarea ASFC Progresul București, pentru corecta informare a publicului interesat, departamentul juridic al Federației Române de Fotbal face următoarele precizări:

ASFC Progresul București a deschis și pierdut, rând pe rând, multiple proceduri judiciare inițiate împotriva FRF.

Aceste proceduri au presupus și presupun costuri pentru FRF,  cheltuieli de judecată ce trebuie suportate de ASFC Progresul conform legii. Subliniem faptul că aceste debite ale ASFC Progresul față de FRF nu reprezintă în niciun fel datorii ale ASFC Progresul rezultate din calitatea acestei entități de structură sportivă, ci reprezintă exclusiv debite ale unei persoane juridice care a inițiat litigii în instanțele de drept comun, litigii pe care le-a pierdut și pentru care are obligația de a achita costurile generate de aceste acțiuni.

Precizăm că motivul dizolvării acestei entități nu l-a constituit o simplă datorie, ci starea de insolvabilitate evidentă în care se află asociația. Astfel, conform Încheierii din 1.02.2019 emisă de Biroul Executorilor Judecătorești căruia FRF i-a încredințat executarea silită, “nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile aparținând debitoarei [ASFC Progresul] […] în urma adreselor de înființare a popririi nu a fost recuperată nicio sumă de bani”.

Potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) al Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, “Asociația se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate: […] d) când asociația a devenit insolvabilă.”

Starea de insolvabilitate care rezultă din lipsa oricăror bunuri urmăribile, constatată de executorul judecătoresc, a fost consfințită de instanța judecătorească prin Hotărârea din 13.09.2019 a Judecătoriei Sectorului 3.

De asemenea, dorim să mai precizăm următoarele:

  • Dispozitivul hotărârii de dizolvare nu a fost “șters”, fiind disponibil pe portalul oficial al instanțelor de judecată.
  • Contestația la executare formulată de ASFC Progresul a fost respinsă prin Sentința civilă nr. 2167/5.03.2019, rămasă definitivă prin neapelare la data de 23.04.2019, conform mențiunii exprese a Președintelui Judecătoriei Sectorului pe documentul depus la dosarul cauzei de către FRF.
  • Existența unei stări de insolvabilitate constatată în scris de organele abilitate nu poate fi ocolită în fața instanței de judecată, așa cum pare să creadă ASFC Progresul.

Dreptul la liberul acces la justiție este garantat, dar el implică și responsabilitatea patrimonială pentru exercitarea acestuia fără temei.

ASFC Progresul nu deține imunitate față de lege și nu este scutită de plata cheltuielilor pe care le provoacă prin cererile sale nefondate și nici de executarea unor hotărâri judecătorești.

Departamentul Juridic al Federației Române de Fotbal