Luna viitoare, începe prima ediție a Ligii Elitelor U15, o competiție în care tinerele talente fotbalistice descoperă de la vârste fragede contextul competițional optim pentru formare și dezvoltare.

Segmentul de vârstă 13-15 ani este esențial pentru asigurarea continuității în formarea unui tânăr jucător de fotbal. Potrivit studiilor în domeniu, 70% dintre practicanți abandonează sportul chiar în acest interval de vârstă. Totodată, între cei 5 vectori fundamentali ai performanței sportive, mediul stimulativ are un rol important, alături de pregătirea psihologică, antrenamentul ghidat, caracteristicile fizice și inteligența de joc. Practic, fără un mediu stimulativ, fără o competiție, în cazul nostru, tinere talente se pierd.

În acest cadru, Federația Română de Fotbal lansează Liga Elitelor U15, competiție în care le urează mult succes în desăvârșire talentelor fotbalistice românești și invită jucătorii, părinții, profesorii, antrenorii și managerii cluburilor la o sărbătoare a sportivității pentru performanță!

Felix Grigore, manager competiții FRF, face „avancronica” primei ediții din Liga Elitelor U15, proiect pe care îl coordonează, și oferă detalii din construirea acestuia.

– Cum ați rezuma elaborarea Ligii Elitelor U15?
– Un proiect 100% marca FRF, cu o inspirație pozitivă dinspre turneele de dezvoltare ale UEFA la nivelul regulamentului acestei noi competiții, venit în continuarea unui drum de succes la nivel de vârstă U14 prin “Turneul Speranțelor”

– Cum vedeți rolul părinților în fotbalul de performanță la această categorie de vârstă?
– Părinții joacă un rol foarte important în viata copiilor sportivi. Ei trebuie sa influențeze copilul astfel încât acesta să înțeleagă bucuria sportului pe care îl practică, înainte de orice încrâncenare. Este adevărat că sunt unii părinți care trebuie să înțeleaga ei înșiși acest lucru. Pe de altă parte, părinții trebuie să fie doar suporteri în timpul competiției, și nu antrenori. Știu, este greu să facă asta, dar, pentru binele copilului, trebuie să o facă.

– Cum estimați impactul, ce feedback aveți deja de la cluburi și de la AJF-uri?
– Mesajele primite din țară sunt unele de susținere clară a proiectului, atât de la cluburi, cât și de la AJF-uri.  O competiție beneficp pentru fotbalul nostru juvenil! Știu AJF-uri care, prin președinții lor, au încurajat puternic înscrierea cluburilor din propriul județ în Liga Elitelor U15, în număr cât mai mare, pentru a oferi, implicit, ca județ, mai multe echipe calificate în fazele naționale ale competiției.

– Cum vom aprecia că Liga Elitelor U15 este o reușită?
– Ideea acestui proiect a venit și din faptul că ne dorim să avem cei mai buni jucând împotriva celor mai buni, de cât mai multe ori. Prin urmare, pe termen scurt, vom putea spune că Liga Elitelor U15 este o reușită când vom constata că diferențele de  scor se diminuează comparativ cu edițiile precedente, când vom constata că jucătorii de la această categorie de vârstă vor da la echipele naționale un randament mai bun decât în anii precedenți, iar pe termen lung când vom constata că parte din ei vor semna contracte de profesioniști, se vor transfera la cluburi puternice din țară sau din străinătate, culminând cu selecțiile la echipa națională de seniori.