Pentru a proteja sănătatea sportivilor și a tuturor celor implicați în organizare, având în vedere pandemia Covid-19, CIO a anunțat luni, 22 martie, că va analiza mai multe scenarii privind desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Scenariile se referă la modificarea planurilor operaționale existente desfășurarea Jocurilor Olimpice în perioada 24 iulie – 9 august 2020. Această decizie va permite o mai bună analiză a situației sănătății publice în întreaga lume, în general, și în Japonia, în special. Comitetul Internațional Olimpic anunță că se va căuta cea mai bună decizie în interesul sportivilor și al tuturor celor implicați.

“Pe de o parte, există îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește situația din Japonia, unde oamenii primesc entuziaști flacăra olimpică. Acest lucru consolidează încrederea CIO în capacitatea Japoniei să organizeze Jocurile Olimpice, cu anumite respricții de siguranță, respectând sănătatea tuturor celor implicați. Pe de altă parte, există o creștere dramatică a cazurilor în lume și apariția unor noi focare de Covid-19 în diferite țări, pe diferite continente. Astfel, Comitetul Internațional Olimpic a decis să analizeze mai multe scenarii”, precizează comunicatul emis de CIO.

Se mai menționează posibilitatea ca anumite locații necesare în desfășurarea Jocurilor Olimpice să nu fie disponibile, în contextul efectelor pandemiei. De asemenea, sunt elemente operaționale dificil de gestionat în această perioadă, iar calendarul sportiv internațional pentru cel puțin 33 de sporturi olimpice ar trebui adaptat.

“Sunt doar câteva dintre multele provocări. Prin urmare, în urma studierii diferitelor scenarii, ar fi nevoie de angajamentul și cooperarea deplină a Comitetului de Organizare Tokyo 2020 și a autorităților japoneze, precum și a tuturor Federațiilor Internaționale și ale Comitetelor Olimpice Naționale. De asemenea, e nevoie de colaborarea cu deținătorii de drepturi și de sprijinul sponsorilor. În acest spirit al angajamentului împărtășit al tuturor părților implicate, Comitetul Internațional Olimpic a inițiat următorul pas în planificarea scenariilor de desfășurare a Jocurilor Olimpice”, conchide comunicatul.

“Anularea JO nu e o variantă la acest moment”

Așadar, autoritățile japoneze vor începe discuții detaliate pentru a finaliza evaluarea asupra dezvoltării rapide a situației mondiale a sănătății și impactul acesteia asupra Jocurilor Olimpice, luându-se în calcul inclusiv scenariul amânării. CIO este încrezător că va finaliza aceste discuții și analize în următoarele patru săptămâni. De asemenea, se specifică faptul că “anularea Jocurilor Olimpice nu este o opțiune în acest moment”.

Președintele forului internațional, Thomas Bach, a trimis o scrisoare deschisă adresată sportivilor pentru a explica noua abordare a Comitetului: “Sănătatea are mereu prioritate, chiar și în organizarea Jocurilor Olimpice. Vrem să găsim cea mai bună soluție. Principalul nostru obiectiv în această perioadă este să protejăm sănătatea tuturor celor implicați și să contribuim la lupta împotriva răspândirii virusului. Sper ca la capătul acestui tunel întunecat flacăra olimpică să lumineze”.

  • Echipa națională de fotbal a României este calificată la Jocurile Olimpice după o pauză de 56 de ani. Tricolorii au reușit acest lucru în urma prestației de la EURO Under 21, în vara trecută, când selecționata pregătită de Mirel Rădoi a ajuns în semifinale.
  • Competiția de fotbal masculin ar trebui să ia startul pe 23 iulie 2020, cu o zi înainte de festivitatea de deschidere, iar finala e programată pe 8 august 2020. Se vor juca meciuri la Tokyo, Kashima, Saitama, Sapporo, Sendai, Yokohama.
  • Vor fi eligibili jucători Under 23, născuți începând cu 1 ianuarie 1997, cu 3 excepții în lot, fotbaliști care nu au nicio limită de vârstă.
  • În acest moment, se știu aproape toate echipele calificate la Jocurile Olimpice. Singurele necunoscute sunt cele două reprezentative care se vor califica din America Centrală și de Nord.
  • Astfel, Japonia e calificată din postura de țară gazdă, din Europa vor fi Spania, Franța, Germania și România, din Africa vor veni Egipt, Coasta de Fildeș și Africa de Sud, Oceania va fi reprezentată de Noua Zeelandă, din Asia s-au calificat Australia, Arabia Saudită și Coreea de Sub, iar din America de Sud, Argentina și Brazilia.