Reprezentanții UEFA au derulat cea de-a treia vizită la București pentru a constata stadiul pregătirilor pentru organizarea EURO 2020. Astfel, în perioada 5-8 noiembrie, peste 70 de specialiști ai UEFA au inspectat 16 obiective din București care sunt în planul de organizare: cele două aeroporturi, Gara de Nord, hoteluri, baze de antrenament, piețe publice, Arena Națională.

Împreună cu organizatorii locali de la Primăria Capitalei și cu intermedierea Federației Române de Fotbal, reprezentanții UEFA au discutat minuțios pe planurile a 18 proiecte-capitol ale EURO 2020, cum ar fi managementul stadioanelor, accesul spectatorilor, ceremoniile de meci, facilități de cazare, siguranța și securitatea echipelor și spectatorilor, regimul comercial, facilități media, angrenarea voluntarilor și altele.

La capitolul transportul spectatorilor, UEFA a notat faptul că autoritățile locale au inițiat planul de mobilitate și primele autobuze de transport public din noua flotă dedicată EURO 2020 au și sosit la București. Această variantă va fi principala modalitate de transport de la aeroport spre centrul Capitalei, iar eventuala legătură pe calea ferată de la Otopeni la Gara de Nord ar urma să fie una complementară. UEFA va monitoriza și angajamentele de modernizare a infrastructurii rutiere și optimizarea transportului public asumate de către Primăria Bucureștiului.

În privința transportului aerian, reprezentanții UEFA au verificat facilitățile celor două aeroporturi, ”Henri Coandă” și ”Aurel Vlaicu”. Discuțiile cu administrația aeroporturilor s-au derulat în mai multe reprize de întâlniri, pe baza unui document cadru de 64 de pagini, care conține cerințele pentru EURO 2020.

Cea mai detaliată inspectare a fost cea a Arenei Naționale, stadionul unde se vor disputa toate cele patru jocuri găzduite de București. Specialiștii UEFA și cei ai Primăriei lucrează intens la planul de adaptare și actualizare a infrastructurii arenei pentru a atinge exigențele unui campionat european. UEFA va prelua managementul stadionului în luna mai 2020 și până atunci trebuie îndeplinite toate specificațiile.

Concluziile detaliate ale vizitei UEFA și liniile de acțiune în continuare vor fi transmise Bucureștiului în următoarea perioadă. Viitoarea inspecție va avea loc în primăvara 2019.
Noile stadioane proiectate a fi inaugurate în Capitală nu au făcut obiectul vizitei UEFA. Aceste obiective fac parte din garanțiile asumate de către Guvernul României pentru organizarea EURO 2020 la București. Noile arene vor fi incluse în programul următoarelor vizite ale UEFA, când gradul de construire al acestora va fi relevant pentru o inspecție. Excepție a făcut doar ”Arcul de Triumf”, care chiar în aceste zile a intrat în procesul de modernizare, iar UEFA a înregistrat la fața locului acest debut al proiectului în care stadionul va deveni bază de antrenament pentru participantele la EURO 2020.

La sfârșitul vizitei, Florin Șari, managerul Structurii Locale de Organizare a EURO 2020 la București, a declarat: ”A fost o vizită complexă, pe foarte multe paliere. Oaspeții de la UEFA au avut peste 100 de interlocutori români cu care au discutat în detaliu planurile pentru organizarea EURO 2020 la București. Pregătirile progresează în fiecare zi, iar conlucrarea cu UEFA este permanentă, nu doar pe timpul vizitelor de lucru. Așteptăm cu interes, dar și planificăm adecvat, momentul punerii în vânzare a biletelor la meciurile EURO 2020 de la București. Prima perioadă de vânzări va fi în vara anului următor pentru meciurile de pe Arena Națională din datele de 14, 18, 22 și 29 iunie 2020”.

Federația Română de Fotbal coordonează Structura Locală de Organizarea a EURO 2020 la București (LOS Bucharest). În această calitate, participă la Grupul interministerial pentru EURO 2020 și la Grupul operativ de lucru pentru implementarea proiectului. FRF are rol de integrator.

Ca atribuțiune directă, FRF are misiunea de a ridica notorietatea și atractivitatea fotbalului în vederea creșterii interesului cât mai multor fani la ediția aniversară a EURO, care în 2020 va împlini 60 de ani de la înființare. În acest sens, FRF s-a angajat să organizeze programe educative și să lanseze noi competiții pentru copii și tineret. Acestea s-au inițiat încă din 2015 sub genericul ”Împreună suntem fotbal” și sunt în continuă derulare. Prin parteneriatul încheiat cu Ministerul Educației s-a dat consistență și interes Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar și Campionatului Național Universitar la fotbal. Îndeplinirea obligațiilor FRF în proiectul EURO 2020 s-a realizat și prin perfectarea a 23 de noi competiții, precum ”Cupa Tymbark Junior”, ”Turneul Speranțelor”, ”Performanța are viitor” împreună cu Gillette, ”Transformă Ulița în Stadion” care a luat forma competițională de ”Cupa Satelor”, ”Împreună suntem fotbal în grădinițe”. Totodată, FRF a inițiat programul ”Youth Council”, de angrenare a tinerilor în proiectele organizatorice ale fotbalului. ”Youth Council” a primit o distincție specială a UEFA la ultima ediție a Galei Grow Awards 2018. Prin toate aceste acțiuni, FRF a atras în familia fotbalului peste 150.000 de tineri.