Vicecampioana seriei Est a sezonului regular din ediţie inaugurală a Ligii Elitelor U19 a fost echipa antrenată de Vasile Mănăilă, FC Viitorul. Gruparea de la malul mării este campioana en-titre la juniori sub 19 ani, fiind totodată şi câştigătoarea ultimelor patru ediţii la acest nivel. Palmaresul celor de la FC Viitorul mai cuprinde o finală, în sezonul 2010-2011, pierdută în faţa celor de la FC Timişoara, scor 1-2 şi un loc trei, obţinut cu un an mai devreme, după 4-1 cu Metalul Constanţa.

Au pierdut fotoliul de lider cu cinci etape înainte de final

După ce a stat în fotoliul de lider din etapa a 10-a până în cea de-a 17-a, FC Viitorul a suferit prima înfrângere a sezonului, 0-3 cu FC Voluntari, chiar pe teren propriu. În aceeaşi etapă, a 18-a, Dinamo a învins cu 10-1 pe ultima clasată, CSS Botoşani şi a trecut pe primul loc. Penultima etapă a consemnat al doilea eşec din sezonul regular al celor de la FC Viitorul, tot pe teren propriu, în faţa liderului, scor 0-1. În aceste condiţii, echipa pregătită de Vasile Mănăilă a terminat prima fază a Ligii Elitelor U19 pe locul secund în seria Est.

Colecţie de internaţionali pentru Mogoşoaia

Echipa Under 19 a Academiei Gheorghe Hagi va aborda turneul final cu un lot din care nu lipsesc cei mai importanţi internaţionali de juniori ai clubului, născuţi în 1997 şi 1998. O parte dintre ei evoluează în mod constant la satelitul din Liga 3 al clubului FC Viitorul, însă nu lipsesc vedetele cu prezenţe în primul eşalon, mai puţin Ianis Hagi.

Dintre jucătorii născuţi în 1997 care au fost trecuţi pe lista de 18 pentru turneul final, doar Manole nu a făcut parte din naţionala sub 19 ani a României. Vasile Mănăilă îi are la dispoziţie pe portarul Tordai şi jucătorii de câmp Panait, Rogoza, Cicâldău, Cristi Ene şi Dragoş Nedelcu, toţi fiind implicaţi în campania de calificare a "tricolorilor" la EURO U19

Cicâldău, căpitanul-golgeter al Viitorului

Cu a doua defensivă şi al doilea atac dintre toate cele 24 de echipe care au participat la prima ediţie a Ligii Elitelor U19, FC Viitorul l-a avut drept căpitan pe Alexandru Cicâldău (foto, dreapta), purtător al banderolei şi la naţionala care a fost pregătită de selecţionerul Andrei Spier. Cicâldău a fost şi cel mai bun marcator al constănţenilor cu 10 reuşite în doar 14 meciuri jucate.

Alţi trei jucători au marcat de câte nouă ori: Florinel Coman (în 11 meciuri), Adrian Vîlcea (în 19 meciuri) şi Cristian Ene (în 20 de meciuri). Astfel, cei patru au adunat mai bine de jumătate dintre golurile marcate de FC Viitorul în sezonul regular.

Vasile Mănăilă vrea titlul cu numărul 5

Joi, în a doua semifinală, cu începere de la ora 18:30, FC Viitorul va întâlni pe "U" Cluj. Gruparea pregătită de Călin Sălăgean a câştigat seria Vest după un parcurs remarcabil, care l-a pus în gardă pe tehnicianul constănţenilor, dar nu i-a afectat optimismul.

"Venim cu gânduri mari la Bucureşti. Obiectivul nostru este câştigarea campionatului şi, cunoscând puterea grupului, sunt convins că îl putem realiza. Totodată, vrem să confirmăm supremaţia la categoria U19 şi să bifăm al cincilea titlu naţional consecutiv" a declarat Vasile Mănăilă, antrenorul principal al FC Viitorul.

Mihai ANDRIEŞ