Foto: Facebook - Increasing the Professional Level of Coaches in Womens Football

Pe parcursul a doi ani, în perioada 1 ianuarie 2019 – 30 decembrie 2020, s-a derulat ȋn România proiectul Erasmus + „Increasing the professional level of coaches in women’s football”, care a avut ca scop creșterea numărului de antrenoare profesioniste, dar și dezvoltarea abilităților profesionale ale tuturor antrenorilor de sex masculin care lucrează în fotbalul feminin.

Parteneri în acest proiect au fost: Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București (România), Treinadores Portugal (Portugalia), Centro Sportivo Educativo Nazionale (Italia), Asociația Clubul Sportiv Dream Team (Romania) și Boldmere St Michaels Football Club (UK).

 

Principalele obiective ale proiectului

  • Încurajarea incluziunii sociale și a egalității de șanse în sport;
  • Promovarea activității de voluntariat în sport;
  • Susținerea mobilității antrenorilor și a personalului organizațiilor sportive;
  • Îmbunătățirea sănătății publice prin activitatea fizică;
  • Utilizarea potențialului sportului pentru incluziune socială, integrare și egalitate de șanse;
  • Împărtășirea cunoştinṭelor şi informatiilor cu alte ţări (schimb de bune practici cu alte cluburi de fotbal din Europa);

Proiectul contribuie la dezvoltarea Centrului de Formare și Dezvoltare Profesională – UNEFS și de asemenea, a centrelor de formare a țărilor partenere, a căror ofertă educațională poate fi dezvoltată ca urmare a completării competențelor specialiștilor care predau acolo. Antrenorii de fotbal feminin vor apela la specialiștii UNEFS și la specialiștii țărilor partenere pentru finalizarea pregătirii lor profesionale, ceea ce va crește vizibilitatea universității în zona antrenorilor de formare.

Patru ȋntalniri transnaționale şi activităţi de diseminare

În cadrul proiectului, pe parcursul celor doi ani, s-au desfăşurat patru ȋntalniri transnaționale (seminarii și demonstrații practice), precum şi numeroase activităţi de diseminare. În ceea ce privește ȋntalnirile transnaționale, două dintre acestea au fost directe (faţă ȋn faţă), la Bucureşti şi Birmingham, iar celelalte două s-au desfășurat online, ca urmare a evenimentelor legate de pandemia Covid 19: Roma și Lisabona. Moderatorii ȋntâlnirilor au fost specialişti ai domeniului: profesori, antrenori, conducători ai unor instituţii sportive, medici sportivi, psihologi şi arbitri.

La ȋntâlniri au participat, pe lângă partenerii din consorţiu, cadre didactice din UNEFS, profesori şi antrenori de la cluburile din Bucureşti şi din ţară, jucătoare de fotbal precum şi un număr considerabil de părinţi (ai junioarelor care au participat la jocurile demonstrative).

Ghid de bune practici

La toate cele patru ȋntâlniri au fost remarcate idei generoase, care pot contribui la dezvoltarea fotbalului feminin autohton, idei care vor fi incluse ȋntr-un ghid de bune practici. Ghidul va fi pus la dispoziția tuturor partenerilor şi mai ales la dispoziţia anrenorilor/antrenoarelor care activează ȋn fotbalul feminin din România, precum şi la dispoziţia studenţilor, viitorii profesionişti ai domeniului.

Baza de date a evenimentelor desfăşurate poate fi în continuare folosită, accesând site-ul http://procall.unefsb.ro/, iar abilitățile și competențele antrenorilor care au participat la acest proiect vor putea fi, de asemenea, utilizate în formarea altor antrenori, interesați de fotbalul feminin.