La 24 de ani, abia împliniți, Ștefania Vătafu, mijlocașul echipei de fotbal Olimpia Cluj și al primei noastre reprezentative, și-a câștigat deja statutul de veterană printre jucătoarele grupării ardelene!

Desemnată în mai multe rânduri drept cea mai bună jucătoare din fotbalul românesc, Ștefania (foto, stânga) se află în fața unui nou sezon în UEFA Women's Champions League. „Cel cu numărul șapte”, după cum mărturisește. În fiecare toamnă, în ultimii șapte ani, Ștefania așteaptă cu nerăbdare meciurile din cea mai importantă competiție intercluburi din lume și, tot ca de fiecare dată, își face planuri, speranțe, dar, mai ales, adună amintiri de neprețuit.

Ștefania Vătafu spune că meciurile din Grupa a 2-a preliminară a Ligii Campionilor, care încep săptămâna viitoare la Cluj, vor fi adevărate examene pentru ea și pentru colegele sale, examene pe care toate elevele lui Marius Suller le vor trecute cu brio.

„Încerc să mă bucur de fiecare meci”

- Ștefania, câte campanii în Liga Campionilor ai strâns?
- Stați să mă gândesc! Șapte sau opt! Șapte!

- Ce înseamnă această competiție?
- Un alt nivel, un alt fotbal, o bucurie, o mândrie. Aici întâlnești cele mai tari echipe. Am constatat că de la an la an nivelul e tot mai ridicat, echipele sunt din ce în ce mai puternice. De fiecare dată când particip în Liga Campionilor, am un sentiment extraordinar. Încerc să mă bucur de fiecare meci. Vreau să spun doar atât: Sunt mândră că îmi reprezint țara, România, într-o asemenea competiție.

„Toate echipele sunt foarte motivate”

- Ce știi despre adversare?
- Sincer, nu foarte multe. Am jucat cu echipa națională împotriva Țării Galilor, Scoției, Ucrainei, care își trimit în acest an reprezentantele la Cluj. Le știm jocul acestor naționale, iar adversarele din grupă practică în linii mari același fotbal jucat de primele reprezentative, un fotbal bazat în primul rând pe forță.

- E un avantaj că jucați acasă?
- Poate părea un avantaj. Din acest punct de vedere suntem favorite, dar sunt convinsă că toate echipele sunt foarte motivate și își vor juca șansa. Dacă vrem să ne calificăm mai departe, nu trebuie să ne subestimăm adversarii.

„Sunt un mare plus pentru echipă”

- Ce meci va fi cel mai greu?
- Cred că primul, pentru că e ... primul! Poate fi chiar decisiv.

- E Olimpia mai puternică decât anul trecut?
- Au venit câteva jucătoare de mare calitate, al căror aport se va vedea. Sunt un mare plus pentru echipă. Deja s-au integrat, deși nu a trecut foarte mult timp de când au sosit la Olimpia. Cred că omogenitatea a crescut de asemenea, pentru că cele mai multe dintre noi jucăm de ani buni împreună.

- Cum a fost cantonamentul din Austria?
- Foarte bun, cu meciuri bune. Ultimul, cel cu Sturm Graz, a fost cel mai greu, dar și cel mai reușit. A fost un meci de bătaie, și la propriu și la figurat! Ne-am călit puțin, iar moralul a crescut înaintea participării în UEFA Women's Champions League.

„Prezența fanilor ne motivează”

- Ai văzut meciurile de la EURO 2017?
- Nu chiar pe toate. EURO 2017 a arătat cât de mult a evoluat fotbalul feminin în ultimii ani, cât de bine joacă fetele fotbal. Au fost multe surprize tocmai datorită acestei dezvoltări. Nu mai sunt echipe mici și echipe mari. Fotbalul feminin e pe o continuă curbă ascendentă.

- Ce așteptări ai de la publicul clujean?
- Sunt convinsă că oamenii vor veni la stadion să ne susțină. Fac chiar un apel ca nu cumva să rateze meciurile. În primul rând pentru că se va juca fotbal de Liga Campionilor și, în al doilea rând, pentru că prezența oamenilor alături de noila asemenea meciuri înseamnă mult, reprezintă o motivație extraordinară.
 

SHARE: