Ediția cu numărul 42 a Congresului Extraordinar UEFA, reunit în Slovacia, la Bratislava, a avut pe ordinea de zi subiectul premierii reprezentativelor care vor participa la turneul final de peste doi ani, precum și ajustarea plăților de solidaritate prin intermediul programului HatTrick. Federația Română de Fotbal a fost reprezentată de președintele Răzvan Burleanu, de secretarul general Radu Vișan și de secretarul general adjunct Gabriel Bodescu.

În cadrul ședinței de lucru a fost votat un fond de premiere pentru EURO 2020 în valoare de 371 de milioane de euro, în creștere cu 23 la sută față de ediția precedentă.

Astfel, o echipă calificată la turneul final, care se va disputa în 12 orașe europene, inclusiv Bucureștiul, va primi:
- 9,25 milioane de euro pentru calificare
- 1,5 milioane de euro pentru o victorie în faza grupelor
- 750.000 de euro pentru o remiză în faza grupelor
- 2 milioane de euro pentru calificarea în optimi
- 3,25 milioane de euro pentru calificarea în sferturi
- 5 milioane de euro pentru calificarea în semifinale
- 7 milioane de euro pentru finalistă
- 10 milioane de euro pentru campioana europeană

34 de milioane de euro
poate fi suma maximă pe care o va câștiga campioana Europei din 2020, față de 27 de milioane, în 2016

Tot în cadrul Congresului Extraordinar UEFA a fost stabilită și suma care va fi distribuită celor 55 de asociații naționale prin intermediul celei de-a cincea ediții a programului HatTrick. În perioada 2020-2024, UEFA va redistribui către federații, prin diferite programe de dezvoltare a fotbalului, suma de 775 de milioane de euro, reprezentând profitul obținut la EURO 2016. Cu 30 la sută mai mult decât în precedentul ciclu, 2016-2020.

La Bratislava, Juan Luis Larrea Sarobe (Spania) a fost ales în Comitetul Executiv UEFA pentru un mandat de un an, în timp ce Sandor Csanyi (Ungaria) a fost ales drept vicepreședinte FIFA pentru un mandat de un an. 

SHARE: