Naționala de juniori U19 a României a început pregătirile pentru calificările la turneul final al Campionatului European, competiție ce va fi găzduită de Letonia, la Riga, anul acesta în perioada 8–14 septembrie.

Va fi prima ediție a UEFA Under-19 Futsal EURO 2019 din istorie, iar pentru juniorii tricolori primul examen oficial important din cariera lor.

Tinerii tricolori se reunesc joi, 14 martie, la Timișoara, pentru ultimul cantonament înaintea plecării spre Skopje, Macedonia, țara care va găzdui partidele Grupei a 4-a de calificare din care face parte naționala noastră. România va întâlni Macedonia (26 martie, ora 19:30), Ucraina (27 martie, ora 17:00) și Belgia (29 martie, ora 17:00). La EURO 2019 se califică doar câștigătoarele celor 7 grupe preliminare.

Robert Crișan, căpitanul naționalei pregătite de Endre Kacso, spune că tricolorii mici sunt hotărâți să scrie istorie și să ducă România la primul turneu final din istorie. Lansat în futsal de CS United Galați, Robert Crișan este, de anul trecut, jucătorul echipei CSM Târgu Mureș, liderul din Liga a II-a. Elev în clasa a XII-a la Liceul Sportiv din Târgu Mureș, Robert mărturisește că a reușit să împace școala cu marea sa pasiune, sportul de performanță

Robert, gata cu școala pe ziua de azi?!
– Gata!

Ești ultimul an de liceu!
– Da, iar în această vară am bacalaureatul! Încerc, nu e ușor, și cred că de cele mai multe ori reușesc să împac școala cu sportul. Să știți că am note bune la școală, note pe care le iau din timp. Am avut discuții cu profesorii mei, iar dânșii m-au înțeles, m-au ajutat și m-au încurajat. Până anul trecut am învățat acasă, la Galați, la Colegiul de Industrie Alimentară. Acum sunt la Liceul Sportiv, iar după absolvire voi continua cu Facultatea de Sport, cel puțin asta vreau în acest moment.

Ai început direct cu futsalul?
– Nu, cu fotbalul pe teren mare. Se întâmpla acasă, la Galați. Eram legitimat la Oțelul, unde îl aveam antrenor pe domnul Sorin Târâlă. Din păcate, din pricina problemelor financiare, echipa s-a desființat. Un prieten foarte bun a mers la futsal, la United, așa am ajuns și eu.

Cum îl cheamă pe prietenul tău?
– Andrei Dinicuță. Am crescut împreună, iar acum mergem împreună în Macedonia, pentru că suntem colegi de echipă națională! La fel și Matei Boșneagă!

„David Asandei a fost cel care m-a încurajat”

Futsalul te-a prins, cum se spune, imediat?
– Nu mai jucasem până atunci. Futsalul e diferit față de fotbal. E alt format. Acolo, la United, mi-a fost de folos și faptul că îî cunoșteam pe cei mai mulți colegi. Domnul David Asandei, antrenorul nostru, a fost cel care m-a încurajat în permanență, a fost omul care mi-a permis să debutez la seniorii lui United.

Cum ai ajuns la lotul național?
– În urmă cu doi ani am fost la Călărași cu echipa de club, cu United Galați, pentru câteva reprize de pregătire în compania naționalei mari a României, care avea de jucat grupa preliminară pentru EURO 2018 din Slovenia. M-a văzut regretatul Valeriu Ioniță, team managerul naționalei, și m-a propus mai departe.

Și a sosit prima convocare!
– Am fost foarte fericit. Țin minte că toată familia a fost atât de bucuroasă încât părinții au ținut să mă ducă în primul cantonament, la Odorheiu Secuiesc!

Faci parte dintr-o familie de sportivi.
– Așa este. Mama, Cătălina Crișan, a jucat handbal, iar bunicul e un antrenor cunoscut în fotbalul gălățean, Ion Morohai.

Cum vezi lupta pentru un loc la turneul final din Letonia?
– Facem parte dintr-o grupă echilibrată. Fiecare echipă are șansa ei. În calitate de căpitan al echipei naționale, calitate de care sunt tare mândru, am stat de vorbă cu fiecare coleg în parte și pot spune că suntem foarte motivați să scriem istorie și să ducem România la primul Campionat European. Trebuie să luăm totul pas cu pas, adică meci cu meci.

Ce știți despre adversari? Să îi luăm pe rând.
– Macedonia e primul adversar, reprezentanta țării gazdă. Macedonia e o necunoscută, nu există foarte multe informații despre ea. Va fi primul meci, iar acest amănunt e important pentru ceea ce va urma. Ucraina e unul dintre cei mai tari adversari. O echipă agresivă, organizată. Va trebui să ne păstrăm calmul, să nu facem faulturi. Belgia e, de asemenea, un adversar dificil. Am văzut un meci între cele două. Belgia s-a ținut bine.

Ce calități dezvoltă futsalul?
– În principal tehnica. Apoi dezvoltă capacitatea de efort, te determină să rămâi mereu calm, să fii atent, să comunici cu ceilalți colegi, acest ultim amănunt fiind unul foarte important.

Ai vreun idol?
– În fotbalul pe teren mare am jucat fundaș și mi-a plăcut foarte mult de Sergio Ramos. Din futsal, îmi place de spaniolul Solano.

Lotul României pentru calificări:

Theodor Lungu-Badea (Informatica Timișoara), Andrei Dinicuță (United Galați) – portari; Matei Boșneagă (United Galați), Daniel Duda (Futsal Giorgione/Italia), Vlăduț Dudău (CSM Vaslui), Darius Nastai (Informatica Timișoara), Bogdan Alin (West Deva), Norbert Balazs (FK Odorheiu Secuiesc), Sergiu Gavrilă (Informatica Timișoara), Robert Crișan (CSM Tg. Mureș), Andrei Ghiuță (Dunărea Călărași), Andor Balint (FK Odorheiu Secuiesc)

Articol de Adi Dobre