În ciuda finalului excelent al campaniei de calificare pentru EURO 2017, naționala feminină de fotbal a României va fi nevoită să susțină o ”dublă” de baraj împotriva Portugaliei pentru ultimul loc rămas liber la turneul final de anul viitor din Olanda.

Un gol, un singur gol i-a lipsit naționalei noastre pentru a merge direct la EURO. România a făcut cea mai bună campanie de calificare din istorie, pierzând în Grupa a 3-a de calificare doar în fața Franței, una dintre cele mai bune echipe din lume și prima echipă ce și-a asigurat, încă din primăvară, calificarea la turneul final.

Locul 40 în lume

Mâine, la Nyon, va fi stabilită ordinea meciurilor barajului dintre România și Portugalia, partidele urmând să se dispute tur-retur pe 17, respectiv 25 octombrie.

Dar, cine este Portugalia, adversara României din barajul pentru EURO 2017? Ibericele ocupă în acest moment locul 40 în clasamentul FIFA, cu patru poziții mai jos decât naționala noastră. Ca și România, naționala Portugaliei nu a fost prezentă până acum la niciun turneu final, Mondial sau European. Este însă o națională în mare progres.

Portugalia a încheiat pe locul secund în Grupa a 2-a de calificare pentru EURO 2017, după Spania, dar în fața Finlandei, Irlandei și a Muntenegrului. Patru victorii, un egal și trei înfrângeri, cu una mai mult decât România, au bifat fetele pregătite de Francisco Miguel Conceição Roque Neto, antrenorul de 35 de ani al naționalei Portugaliei, cel care se află în această funcție din 2014.

0-0 cu Franța la debut!

Debutul internațional al Portugaliei a avut loc pe 24 octombrie 1981, contra Franței, cu un suprinzător 0-0! Cea mai clară victorie din istoria naționalei Portugaliei a fost bifată în 17 septembrie 2011, 8-0, în deplasare, cu Armenia, în timp ce cea mai severă înfrângere a fost cea în fața Germaniei, 0-13, în 15 noiembrie 2003.

Jucătoarea cu cele mai multe selecții e Carla Sofia Basilio Couto, acum în vârstă de 42 de ani, care a jucat pentru naționala Portugaliei între 1993 și 2012!

Cele mai multe dintre jucătoarele lui Neto evoluează în campionatul intern, la cluburi mari, de mare tradiție, precum Sporting, Benfica sau Braga. În ultimii ani, portughezele au ajuns să evolueze în campionate puternice, acesta fiind argumentul saltului impresionant de astăzi.

Căpitanul Cláudia Neto

Atacantul Ana Catarina Marques Borges, 26 de ani, evoluează de doi ani la Chelsea Londra, după un sezon petrecut la Atlético Madrid!

”Decarul” Ana Cristina Oliveira Leite joacă în Germania, la Duisburg. Născută la Bocholt-Stenern, în Germania, Ana, 24 de ani, a evoluat pentru naționalele de junioare ale Germaniei, dar în 2010 portughezii au reușit să o convingă să evolueze pentru ei!

Mijlocașul ofensiv Carolina Ana Trindade Coruche Mendes, 28 de ani, evoluează de ani buni în străinătate, fiind legitimată în prezent la puternica formație suedeză Djurgårdens IF Fotboll.

Cláudia Teresa Pires Neto (foto), mijlocaș de meserie, e căpitanul Portugaliei. În vârstă de 28 de ani, Cláudia s-a născut la Portimão. Are doar ”1,64” înălțime, dar are calități extraordinare. Ea evoluează de doi ani tot în Suedia, la Linköpings FC. Cláudia Teresa Pires Neto a fost cea care a dus Portugalia la baraj, marcând unicul gol al meciului cu Irlanda, ultimul din calificări.

Edite Fernandes încă mai joacă!

Iată formația lui Francisco Neto din meciul de la Dublin: Patricia Morais – Sílvia Rebelo, Matilde Fidalgo, Cláudia Neto, Ana Borges, Ana Leite, Dolores Silva, Carole Costa, Vanessa Marques, Amanda Da Costa, Suzane Pires. Au mai evoluat: Tatiana Pinto, Fátima Pinto și Diana Silva.

În lotul Portugaliei, a fost și în Irlanda, dar nu a evoluat, se află și Edite Fernandes, 36 de ani, cea mai bună marcatoare, 39 de goluri, din istoria naționalei lusitane! Ea are puțin peste o sută de selecții. A debutat în prima reprezentativă a Portugaliei în 1997, într-un meci împotriva Belgiei, la Cantanhede.