Echipele de fotbal ale 14 minorități naționale din România s-au întrecut într-un turneu devenit tradițional și au transmis un mesaj de prietenie și diversitate în spiritul EURO 2020. Competiția a fost organizată de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României împreună cu Federația Română de Fotbal.

Cea de-a 5-a ediție a Cupei Diversității s-a desfășurat în perioada 12 – 15 septembrie, la Cumpăna, în județul Constanța. Noua bază dedicată fotbalului a găzduit 3 zile de meciuri ale Campionatului minorităților. 14 echipe de seniori și 9 de copii au oferit un spectacol antrenant, într-o atmosferă de amiciție. Minoritățile au fost reprezentate de următoarele echipe:

  • Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT.
  • Asociaţia Liga Albanezilor din România
  • Asociaţia Macedonenilor din România
  • Asociaţia Partida Romilor “Pro-Europa”
  • Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
  • Uniunea Democrată Maghiară din România
  • Uniunea Croaţilor din România
  • Uniunea Culturală a Rutenilor din România
  • Uniunea Democrată Turcă din România
  • Uniunea Elenă din România
  • Uniunea Sârbilor din România
  • Uniunea Ucrainenilor din România
  • Uniunea Democrata a Tătarilor Turco-Musulmani din România
  • Centrul de zi Stella Maris Carei

La finalul competiției, cele două podiumuri au arătat astfel:
Seniori: 1. Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România; 2. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România; 3. Uniunea Croaţilor din România
Copii: 1. Uniunea Ucrainenilor din România; 2. Uniunea Elenă din România; 3. Asociaţia Partida Romilor “Pro-Europa”

Dincolo de rivalitatea sportivă, reprezentanții minorităților au petrecut un timp plăcut împreună, cei mai mulți cunoscându-se de la edițiile trecute. Turneul s-a înscris în campania ”Combaterea xenofobiei și discriminării prin sport”, dar și sub genericul UEFA EURO 2020, care promovează prietenia și diversitatea.

Pe tot parcursul competiției, Departamentul pentru Relații Interetnice a transmis mesajul de promovare a înțelegerii și toleranței în sport.

LACZIKO Enikő Katalin, secretarul de stat pentru relații interetnice, a transmis participanților următorul mesaj: ”Sportul este o componentă valoroasă a societății noastre moderne, pentru sănătatea și rezistența acesteia. El reușește, ca nicio altă activitate, să aducă oamenii laolaltă; nu poate fi negat rolul aproape de neegalat pe care îl are sportul în cultivarea valorilor comune și a dialogului, precum și în eliminarea prejudecăților și barierelor culturale. Responsabilitatea pentru prevenirea rasismului în sport aparține tuturor, autorităților publice și organizațiilor neguvernamentale. Fotbalul aduce împreună oameni din toate etniile, religiile, culturile pentru a urmări ”cel mai frumos joc”.
Aşadar, fie că vorbim de Cupa Mondială FIFA, UEFA EURO sau de simple meciuri amicale, fotbalul nu separă oamenii. El aduce şi trebuie ca în continuare să aducă oamenii împreună. Fotbalul înseamnă respect, disciplină, fair play, înseamnă promovarea diversității etnoculturale, cultivarea valorilor comune, a toleranței și a dialogului intercultural.”

Florin Șari, reprezentantul FRF și manager al proiectului EURO 2020 la București, a prezentat asistenței conceptul turneului de vara viitoare: ”Simbolul fiecărui oraș gazdă al turneului EURO 2020 este câte un pod reprezentativ. Punțile unesc oameni diferiți, din locuri diferite, vorbind limbi diferite. Exact precum fotbalul. Vara viitoare veți vedea un București asaltat de fani din toate colțurile lumii, vom avea un Fan Zone timp de 30 de zile în centru, așa că vom trăi diversitatea din plin. Este un motiv în plus ca Federația Română de Fotbal să promoveaze Cupa Diversității în spiritul egalității și nediscrimării. Suntem fericiți că, iată, am ajuns deja la a 5-a ediție. EURO 2020 va fi o împlinire a acestui proiect și am convingerea că românii vor fi gazde primitoare ca și în alte ocazii”.